Bábkové divadlo na Rázcestí uvádza v jednote Indiánov aj Popolvára hnusnú tvár

Dagmar Škařupová | 27.02.2017 13:48
Indiánske rozprávky, Bábkové divadlo na... Foto:
Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici uviedlo cyklus Rozprávková geografia s názvom Indiánske rozpávky.
Najnovšou premiérou Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici (BDNR) je edukačno-divadelné predstavenie umeleckého tímu z cyklu Rozprávková geografia s názvom Indiánske rozprávky.

Rozprávková geografia je nový cyklus v BDNR, ktorý má deťom od troch rokov ukázať rozmanitosť mimoeurópskej kultúry na základe pútavých a emočne obsiahlych informácií o mnohých štátoch, svetadieloch či komunít. Do konca tohtoročnej sezóny vzniknú tri časti Rozprávkovej geografie – Indiánska, Židovská a Africká.

V predstavení ožívajú rozprávky viacerých indánskych kmeňov - Uväznené slnko z tradície seminolských Indiánov, Náčelník Živá voda pôvodom z mikmackého kmeňa, ale aj ďalšie rozprávkové inšpirácie. Indiánske rozprávky priblížujú pôvodné indiánske príbehy, rituálne tradície, pôvodnú severoamerickú hudbu, či autentické indiánske nástroje. Scénické a výtvarné spracovanie privádza publikum v znakovej forme priamo do stredu indiánskeho domova. Indiánske rozprávky, okrem spoznávania špecifík pôvodnej severoamerickej kultúry, ponúkajú aj možné paralely medzi slovenskými a indiánskymi rozprávkami. Rozprávková geografia prináša rozprávky iných kultúr, ako model komunikácie s malými i dospelými divákmi o vzájomných odlišnostiach medzi ľuďmi a tiež ako model hľadania spoločných prienikov medzi národmi a etnikami.

V réžii Moniky Tatarkovej, grafickom dizajne Barbory Bohušovej, dramaturgii Ivety Škripkovej a scénografky Hany Kollárovej ožívajú staré indiánske kmene a to celkom blízko detského diváka, ktorý sa môže aj priamo zúčastniť divadelného diania. Aj keď herci na javisku pohrozia malým deťom prstom, že scéna patrí im, menšie i väčšie deti túžia si zabubnovať na pravom indiánskom bubne, či dotknúť sa bábkového Indiána. Z neba sa sypú dary Slnka a láska starého Indiána ožíva pod vplyvom živej vody.

Umelecký tím, ktorý na pódiu predstavujú herci Peter Butkovský, Eva Dočolomanská a Marianna Mackurová obohacuje pravou indiánskou hudbou Tomáš Hollub Krista a.h. Zjednotiť emócie a poznanie detského diváka , ale aj jeho rodičov, sa v rozprávke divadelníci pokúšajú zmienkami o rozprávkach Pavla Dobšinského a známej rozprávky Popolvár hnusná tvár.

Podľa pôvodných etnografických zápisov pripravili Elena Chmelová a Marianna Oravcová. BDNR tak má vo svojom repertoári poučnú a divadelne bohatú rozprávku o tom, ako sa žije za oceánom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ