Môj dobrý kamarát alebo komédia o tom, ako ľahko uveríme lži

Jena Opoldusová | 08.03.2017 16:00
Môj dobrý kamarát Foto:
Lukáš Latinák (Bernard) a Ady Hajdu (Philippe) v inscenácii francúzskej komédie Môj dobrý kamarát.
Bernard a Philippe sú najlepší priatelia na svete. Ten prvý má všetko. Inteligentný sympaťák skvele vyzerá, je však nenapraviteľný sukničkár permanentne neverný svojej žene. A navyše aj patologický klamár. Philippe je, naopak, milý, veľkorysý a predovšetkým poctivý chlap. Jeho najväčšou chybou však je, že nedokáže nikomu povedať nie.

A už vôbec nie dobrému kamarátovi Bernardovi, hoci môže tušiť, že ak by lož vyplávala na povrch, mohlo by mu „odhalenie“ zničiť manželstvo. Touto zápletkou otvára úspešný francúzsky dramatik, scenárista a režisér Éric Assou komédiu Môj dobrý kamarát, ktorej premiéru uvedie v piatok bratislavské Štúdio L+S.

„Dobre napísaná komédia je presnou sondou do anatómie klamstva. Pitvou toho, čo klamstvo s ľuďmi robí, ako funguje, aké má motivácie a korene,“ povedal pre Pravdu režisér Jakub Nvota. Rok po inscenácii francúzskej komédie Meno, ocenenej vlani na Kremnických gagoch, prichádza s ďalšou inscenáciou francúzskej predlohy. Je totiž presvedčený, že postavy z francúzskych komédií sú nášmu publiku blízke.

Bernardova milenka Soraya sa vyhráža, že ich vzťah vytrúbi do sveta a zničí mu manželstvo. Záletník žiada kamaráta, aby jeho aférku kryl a keď príde k najhoršiemu, všetko vzal na seba. Philippe neodmietne, netuší však, na aký tenký ľad sa púšťa. Lenže kolotoč nedorozumení, poloprávd a situácií, ktoré sú zábavné len vtedy, ak sa netýkajú rovno nás, sa krúti ohromnou rýchlosťou. A záchranná brzda nikde. Skutočne ešte ide o priateľstvo?

„Slušne a vtipne napísaná komédia Érica Assousa diváka pobaví. Jeho hra je však zároveň aj desivou a nesmierne pravdivou správou o tom, ako klamstvo funguje, ako sme ochotní mu uveriť a ako nás dokáže absolútne ovládnuť,“ dodáva režisér. Postavy priateľov, z ktorých jeden bez stopy výčitiek privedie druhého do obrovského maléru, zveril Lukášovi Latinákovi a Adymu Hajdu. V komédii o chlapskom priateľstve a ženskej tolerancii sa ďalších úloh zhostia Anikó Vargová, Rebeka Poláková a Viktória Predanociová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ