O cenu Anasoft litera sa uchádza Cigánová, Karika, Lavrík aj Havran

kul | 08.03.2017 15:20
Prestížna literárna cena Anasoft litera 2016 pozná svojich desiatich finalistov. Odborná porota, ktorú tvoria Veronika Rácová, Ivana Hostová, Ján Gavura, Michal Habaj a Pavol Matejovič, tento rok vyberala z historicky najvyššieho počtu automaticky nominovaných titulov (227). Do užšieho výberu sa podľa nich dostali knihy, ktoré minulý rok naozaj prekvapili.
Desať finálových kníh nominovaných na cenu... Foto: Anasoft litera
Anasoft litera Desať finálových kníh nominovaných na cenu Anasoft litera 2016.

V rámci nominovaných titulov môžeme nájsť klasické témy ako rodina, láska či vzťahová reflexia, zastúpenie majú však aj žánre ako hororová literatúra (Jozef Karika: Trhlina). Medzi nominované knihy sa však opäť dostali aj publikácie, ktoré sa dotýkajú aktuálnych spoločenských problémov či udalostí z moderných a starších dejín. Sú nimi napríklad kniha Silvestra Lavríka Nedeľné šachy s Tisom, román Denisy Fulmekovej Konvália či Rinaldova cesta Víťa Staviarskeho. Medzi finalistov sa dostal aj románový debut Michala Havrana Analfabet.

„Napriek vysokému počtu hodnotených kníh nebol výber finálovej desiatky vôbec jednoduchý. Pri rozhodovaní zavážila viac kvalita samotného textu ako meno autora/autorky. Ukázalo sa tiež, že dobre napísaná žánrová literatúra môže byť presvedčivejšia ako menej zvládnutý pokus o umelecký text, i keď s vyššími ambíciami. Vydanie niektorých titulov pôsobilo unáhlene a potrebovali by precíznejšiu autorskú a redakčnú prácu,“ vyjadrila sa k svojmu tohtoročnému výberu porota Anasoft litera.

Finalisti sa najbližšie predstavia na Anasoft litera feste 19. až 25. apríla 2017. Víťaz bude známy na jeseň.

Anasoft litera je najlepšie ohodnotená a najprestížnejšia slovenská literárna cena za pôvodnú prózu vydanú v uplynulom roku, ktorá kladie dôraz nielen na finančnú odmenu pre autora najlepšej knihy (10 000 eur), ale predovšetkým na propagáciu desiatich finálových kníh. Výsadou Anasoft litery je predovšetkým automatická nominácia všetkých slovenských prozaických titulov a každoročná zmena poroty.

Finalisti Anasoft litera 2017

Juraj Bindzár: Mlčky a krátko (Orman, 2016)
Zuzana Cigánová: Aksál (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2016)
Ivana Gibová: Barbora, boch & katarzia (Marenčin PT, 2016)
Denisa Fulmeková: Konvália (Vydavateľstvo SLOVART, 2016)
Michal Havran: Analfabet (Marenčin PT, 2016)
Jakub Juhás: Novoročný výstup na Jaseninu (RUBATO, 2016)
Jozef Karika: Trhlina (Ikar, 2016)
Silvester Lavrík: Nedeľné šachy s Tisom (Vydavateľstvo Dixit, 2016)
Víťo Staviarsky: Rinaldova cesta (Víťo Staviarsky, 2015)
Ondrej Štefánik: Som Paula (Vydavateľstvo TATRAN, 2016)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ