Gajto Gazdanov: Večer u Claire

Pravda | 11.03.2017 05:00
V podmanivej, s noblesou napísanej románovej próze ruského emigrantského spisovateľa sleduje čitateľ vnútorný monológ autobiografickej postavy Nikolaja Sosedova s jeho podvedomím. Nikolaj hľadá vlastné ja uvedomujúc si, že v emigrácii, ešte viac vnútornej než vonkajšej, môže stratiť sám seba.
Gajto Gazdanov: Večer u Claire
Gajto Gazdanov Večer u Claire Gajto Gazdanov: Večer u Claire

Na to, aby „znovunájdený“ vstúpil do budúcnosti s nejasnými črtami a predzvesťou prázdna, sa v cudzej krajine medzi cudzími ľuďmi obracia k minulosti. Tam a vtedy ostalo teplo domova, ale i hrôzy občianskej vojny po boľševickej revolúcii, ktoré zažil na vlastnej koži. Skrýva sa v nej aj vysvetlenie ďalekej púte, ktorej zmysel si mladý muž nedokáže racionálne zdôvodniť.

Zosobnením všetkých pocitov, ktorými je predchnutý, sa preňho stane záhadná a nepostihnuteľná Francúzka Claire, stratená láska z mladosti. Hľadajúc Claire, blúdi v myšlienkach úzkymi uličkami vlastnej pamäti a vie, že prázdnotu možno zaplniť len smrťou, fyzickou či morálnou, no jedine smrťou…

Ruský spisovateľ osetského pôvodu Gajto Gazdanov (1903 – 1971) bojoval v občianskej vojne na strane „bielych“ pod vedením generála Wrangela. V roku 1920 emigroval do Paríža. Pracoval v automobilke Renault, neskôr ako taxikár. V Rádiu Sloboda uvádzal program o ruskej literatúre. Jeho román Večer u Claire je debutom, ocenil ho Maxim Gorkij i Vladimir Nabokov a vyslúžil si prirovnania k dielam Marcela Prousta.

V ruskom origináli Večer u Kler (1929).

Európa