František Krištof Veselý – spevák s nevyčerpateľným optimizmom

Vladimíra Gahérová | 11.03.2017 16:00
František Krištof-Veselý Foto:
Oldřich Nový a František Krištof Veselý vo filme Dědečkem proti své vůli (1939).
Život ho skúšal, on však najradšej rozdával úsmevy. S ľahkosťou ich prenášal aj do piesní, ktoré ani dnes nestrácajú na sile. Od úmrtia velikána slovenskej populárnej hudby Františka Krištofa Veselého uplynie 13. marca už 40 rokov.

Kým na dedinských tancovačkách ešte hrali polku, z piesní v jeho podaní znel starý ragtime, dixieland, ranný swing, ale aj slovenské tango – hudba plná harmónie, jednoduchosti, presiaknutá nákazlivým optimizmom. Veď ako spieva v jednej z najznámejších piesní Gejzu Dusíka s textom Pavla Braxatorisa: Ja som optimista. A František Krištof Veselý ním bol aj napriek tomu, že ho život poriadne vyskúšal.

Jaj Zuzka, Zuzička - František Krištof Veselý

Rodák zo Skalice vyrastal bez otca, ktorý odišiel do Ameriky za zárobkom, no k rodine sa už nevrátil. Jeho matka si vzala továrnika z Budapešti Krištofa, ktorý však o jej syna nemal záujem, vyrastal tak u starých rodičov. Napokon do Budapešti k rodine zavítal, po smrti nevlastného brata a na prahu dospelosti. Odvtedy začal používať obe priezviská – Krištof aj Veselý.

František Krištof Veselý - Dedinka v údolí

V Budapešti vyštudoval spev a herectvo na Štátnej hereckej škole a skončil v Kráľovskom divadle. Na Slovensko, konkrétne do Slovenského národného divadla, ho v roku 1931 priviedol priateľ z detstva, neskôr známy operný tenorista Janko Blaho. Veselý, obdarený výnimočným šarmom a umeleckou profesionalitou, tak naštartoval mimoriadne úspešnú hereckú a spevácku kariéru nielen na Slovensku, ale aj v Čechách.

V Slovenskom národnom divadle dostal príležitosť aj ako režisér. Pričinil sa o vznik slovenskej operety, ktorá neskôr dostala vlastnú „pobočku“ – SND-Nová scéna (dnes Divadlo Nová scéna).

František Krištof Veselý a Helena Vondráčková - Klobúk prvého milovníka

František Krištof Veselý svoj hlas spojil s piesňami najvýraznejších skladateľov 30. a 40. rokov – Gejzu Dusíka, Karola Dušana Pálku či Karola Elberta. Pre speváka to bola obojstranne výhodná dohoda, pokým on im vďaka peveckej elegancii so štipkou maďarského prízvuku vdýchol život, autori mu zaručili nesmrteľnosť. Piesne ako Jaj, Zuzka, Zuzička, Skôr než odídeš či Len bez ženy, môže byť človek blažený poznačili celú epochu slovenskej populárnej hudby. Jeho piesne prespieval v mimoriadne úspešnej nahrávke Ja som optimista aj Milan Lasica.

3× František Krištof Veselý

  • Bol prvý profesionálne vyškolený operný herec a spevák v slovenskom divadelníctve.
  • V rozhlase nahral asi 250 piesní, na platne vyše 200 a niekoľko desiatok v televízii.
  • Od 30. rokov tiež účinkoval v Prahe vo filmoch ako Pán a sluha, Bílá vrána, Dědečkem proti své vůli či Štvorylka.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ