Baba z ľadu pláva v studenej vode za slobodou

Vladimíra Gahérová | 11.03.2017 12:00
Vymaniť sa zo stereotypu nie je ľahké. Zaužívaný rytmus predsa poskytuje zázemie a istoty, ktorých sa vzdáva ťažko. Vybočiť však môže znamenať viac, ako len prísť o trošku pohodlia. Svoje o tom vie aj Hana, hrdinka nového filmu Bohdana Slámu Baba z ľadu, ktorý minulý štvrtok (2. 3.) prišiel aj do slovenských kín. Ženu, ktorá dlhodobo žije v studenej vode a medzi otužilcami sa paradoxne zohreje, si zahrala slovenská herečka Zuzana Kronerová.
Zuzana Kronerová si otužovanie obľúbila aj v... Foto: ASFK
Baba z ľadu Zuzana Kronerová Zuzana Kronerová si otužovanie obľúbila aj v súkromnom živote.

Ovdovená šesťdesiatnička Hana je stále matkou na plný úväzok, aj keď už má dvoch dospelých synov s vlastnými rodinami. Pokým sa však jej život poslušne krúti okolo blízkych a ich problémov, akosi zabúda žiť ten vlastný. Denná rutina sa mení, keď do jej života zrazu vstúpi nespútaný a voľnomyšlienkársky otužilec Broňa (Pavel Nový). V ľadovej vode vďaka nemu zrazu objavuje to, čo jej tak veľmi chýbalo – slobodu.

„Asi pred dvoma rokmi sme sa stretli s Bohdanom Slámom, veľmi priateľsky, bez toho, aby som vedela, že ide niečo pripravovať, a vyštartoval na mňa s otázkou, že čo si myslím o kúpaní v studenej vode. Tak som mu povedala, že to je pekná blbosť,“ vtipkovala Zuzana Kronerová o tom, ako sa k postave Hany dostala. Úlohu najskôr odmietla, nakoniec však podľahla aj kvôli scenáru, ktorý ju veľmi oslovil. Ako s úsmevom vraví, úlohu vraj nakoniec získala preto, lebo bola jediná, ktorá sa do ľadovej vody odvážila.

Život ovdovenej šesťdesiatničky Hany (Zuzana... Foto: ASFK
Baba z ľadu Život ovdovenej šesťdesiatničky Hany (Zuzana Kronerová) sa stále točí okolo jej rodiny. Všetko sa mení, keď do jej života vstupuje Broňa (Pavel Nový).

V začiatkoch jej pomohol známy ľadový medveď, operný spevák Martin Babjak. Otužovanie sa jej nakoniec zapáčilo natoľko, že mu prepadla aj v súkromnom živote. „Dokonca aj môj manžel sa ku mne pridal,“ prezradila herečka, „je to fantastické a musím priznať, že čisto zo zdravotného hľadiska je mi ľúto, že som o prospešnosti tohto športu nevedela. Minulý rok som nemala ani raz nádchu či chrípku. Keď z tej vody vyleziete, je to čistá eufória. Neprajníci tvrdia, že tá eufória vzniká z toho, že ste to vôbec prežili.“

Trailer k filmu

Postavu Hany vo filme stretávajú aj iné bizarnosti. K svojráznemu Broňovi, ktorý býva na brehu Vltavy v pojazdnom autobuse, neodmysliteľne patrí aj jeho osobný kurník a verná spoločníčka – sliepka Adéla, ktorá si o sebe myslí, že je človek. „Adéla sa občianskym menom volá Lucka. A táto Lucka je veľmi talentovaná herečka. Ona dokonca hrá aj v divadelných predstaveniach. Jej majiteľ a tréner v jednej osobe mi hovoril, že raz sa Lucka nedostavila do jedného významného pražského divadla na predstavenie, na ktorom práve sedela aj jeho režisérka. Jednoducho vtedy zobrali inú sliepku a po pauze prišla pani režisérka do zákulisia a vraví: ,Tá Lucka dnes nejako nie je vo svojej koži.‘ Tá náhradná sliepka to tak nezahrala,“ vyzdvihla „hereckú kolegyňu“ Kronerová, ktorá má so zvieratami vo filmoch bohaté skúsenosti.

Najnovší film českého režiséra a scenáristu Bohdana Slámu (Divoké včely, Štěstí) minulý štvrtok slávnostne otvoril aj 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Koncom apríla však snímku Baba z ľadu čaká ďalší filmový festival. V medzinárodnej súťažnej sekcii sa predstaví v programe prestížneho newyorského filmového festivalu Tribeca, ktorý po útokoch na dvojičky spoluzakladal herec Robert de Niro.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ