Adaptácia štvrtého dielu série Millennium sa dostane do kín v roku 2018

SITA | 15.03.2017 05:00
Herečka Rooney Mara v kreácii Yacine Aouadi. Foto: ,
Herečka Rooney Mara si zahrala v prvej časti série Millennium.
Filmová adaptácia štvrtého dielu knižnej série Millennium s názvom Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti (2015) sa dostane do amerických kín 5. októbra 2018.

Oznámil to prezident spoločnosti Columbia Pictures Sanford Panitch, podľa ktorého plánujú začať s nakrúcaním tento september. Réžiu dostal na starosť uruguajský filmár Fede Álvarez, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal trilerom Muž v temnote (2016). Tridsaťdeväťročný rodák z Montevidea sa pritom spolu so Stevenom Knightom a Jayom Basuom postaral aj o scenár. Jedným z výkonných producentov sa zas stal David Fincher, ktorý nakrútil snímku Muži, ktorí ne­návidia ženy (2011), teda úspešnú adaptáciu úvodného dielu série. Zatiaľ nie je známe, kto sa v novinke predstaví, no ako tvorcovia v pondelok podotkli, pôjde o úplne nové herecké obsadenie. Pa­nitch zároveň prezradil, že Álvarez už momentálne rokuje s viacerými herečkami o tom, ktorá z nich stvárni Lisbeth Salander. 

Pôvodnú knižnú sériu Millennium tvoria romány Muži, ktorí ne­návidia ženy (2005), Dievča, ktoré sa hralo s ohňom (2006) a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (2007). Autor trilógie Stieg Larsson krátko po odovzdaní rukopisu zomrel na infarkt, a tak sa úspechu titulov nedožil. Úlohu po ňom prevzal David Lagercrantz, ktorý napísal spomínané Dievča, ktoré uviazlo v pavúčej sieti. V roku 2009 vznikli vo Švédsku filmové spracovania prvých troch menovaných kníh, v ktorých si hlavné úlohy zahrali Michael Nyqvist a Noomi Rapace. V spomínanom americkom spracovaní prvého dielu si reportéra Mikaela Blomkvista zahral Daniel Craig a ako nevšedné dievča s fotografickou pamäťou Lisbeth Salander sa predstavila Rooney Mara.