Balet aj na strechách Paríža

Pravda, hd | 20.03.2017 09:00
balerína Foto:
Záber z filmu Balerína.
Vo francúzskom animovanom filme Balerína (režiséri Eric Summer a Eric Warin) je toľko tanca, akoby sa celý svet postavil na špičky.

Z piruet, zo skokov a z iných tanečných figúr sa divákovi až príjemne točí hlava. Má chuť rozhýbať sa. Veď aj malé dievčatká v hľadisku kina nevydržia a tancujú spolu s Felíciou.

Základom tejto filmovej pocty baletu je príbeh o dvoch deťoch, ktoré ušli z detského domova, aby uplatnili svoj talent. Samozrejme, sirotinec, to je ponurá stará budova s neľudským vychovávateľom (oboje sa dobre strašidelne animuje). Deti sa vybrali do Paríža – chlapec Viktor je budúci vynálezca a dievčatko Felícia sa chce stať baletkou v parížskej opere. Útek je dobrodružný, deti utekajú, letia, skáču do rozbehnutých vlakov, vozov, lodí, ale napokon šťastne do Paríža dorazia. Mesto ich očarí a očarí aj diváka. V animovanej podobe je mimoriadne pôvabné. Eiffelovka sa ešte len buduje a Viktor sa ocitne v ateliéri jej konštruktéra. On sám je veľmi šikovný – Felícii opravuje hraciu škatuľku s krútiacou sa baletkou. Tento motív – šikovné ruky – zaručuje, že film zaujme aj malých chlapcov. Napokon posolstvo Baleríny je univerzálne a zíde sa celej rodine: Je to rozprávka o tom, že úspech bolí. Ak chce človek niečo dosiahnuť, musí sa natrápiť, zaťať, vydržať, v prípade baletu si aj zodrať nohy. Ale šťastie z uznania potom o to viac teší.

Baletné prostredie v poslednom čase inšpiruje filmárov (film Čierna labuť, seriál Pot a slzy). Je to prostredie krásy, súhry, ale aj veľkej rivality, ušľachtilé sa mieša s nízkym. Toto všetko je obsiahnuté aj v tomto animovanom filme. Felícia tiež súperí, dokonca kvôli baletu podvádza, ale napokon ju talent očistí. Animácia umožňuje troška zveličovať, a tak emócie na tvárach ľudí sú čitateľnejšie a baletné výkony sú božské. Napríklad tanečnica Aurélie Dupontová dostala špeciálny oblek so senzormi, ktoré snímali jej pohyby pri tanci a prenášali ich v bodoch do počítača, aby zábery boli presnou reprodukciu živého tanca. Tance vymýšľali vraj skutoční choreografi, ale animácia umožnila výkony zrýchliť, a tak je to mimoriadny zážitok. V animovanom filme sú zázraky možné. Krásny je napríklad balet na strechách, vežiach a kupolách Paríža. Pod hviezdami, v oblakoch, ale aj na schodisku opery.

Okrem tanca a vzťahov okolo neho sledujeme vo filme aj psychologicky veľmi dobre vykreslené postavy, ktoré vnášajú do deja dojímavé  príbehy. Kvôli úrazu odstavená bývalá baletka pomôže napríklad Felícii k úspechu. Dá jej nielen svoje skúsenosti, prísny tréning, ale aj lásku. Dievčatko si teda získa nielen úspech, ale aj rodinu. A aj prísľub, že bude hrať v predstavení Luskáčik. Scény z tejto inscenácie sú vyvrcholením filmu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ