Slnko v sieti: Najlepší slovenský film môžu vybrať aj diváci

Pravda, Roberta Tóthová | 20.03.2017 14:00
Učiteľka Zuzana Mauréry Foto:
Česko-slovenskú koprodukčnú drámu Učiteľka videlo vlani spolu s adaptáciou rovnomennej knihy Dominika Dána Červený kapitán najviac divákov.
Vlani sa v našej distribúcii objavilo 29 slovenských filmov a videlo ich dokopy 377 072 ľudí, čo je dobrým znamením, že vzťah slovenského diváka k domácej filmovej produkcii sa z roka na rok zlepšuje.

A rastie aj úroveň našich filmov, koprodukčná dráma Ja, Olga Hepnarová vlani otvárala berlínsku Panorámu, Piata loď si minulý mesiac z prestížneho festivalu Berlinale priniesla Krištáľového medveďa a rekordné počty divákov sa začiatkom tohto roka vybrali do kín na „svoje“ filmy. Triler Únos režisérky Mariany Čengel-Solčanskej videlo za prvé štyri dni 67 369 divákov, čím tromfol aj divácky úspešnú evitovku Všetko alebo nič. Už vlani navštívilo kiná 5,7 milióna ľudí, čo je najviac od roku 1994 a bude zaujímavé sledovať, ako nám to pôjde s kino „dochádzkou“ tento rok.

Červený kapitán, Učiteľka a Pirko patria medzi päticu slovenských filmov, ktoré v roku 2016 pritiahli do kín najviac divákov. Do konca marca sa uchádzajú o divácku cenu Slnko v sieti spolu so sedemnástimi ďalšími snímkami, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo v koprodukcii s inými štátmi a v našich kinách mali premiéru minulý rok.

Národné filmové ceny Slnko v sieti sa tak rozšírili o novú kategóriu a Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) dala po prvý raz možnosť rozhodnúť o najlepšom filme roka tým najpovolanejším, bez ktorých by film neprežil – divákom. Na výber majú z deviatich celovečerných a jedenástich dokumentárnych snímok a do 31. marca môžu zahlasovať za jedného favorita na webovej stránke SFTA.

Víťazov šestnástich kategórií vyhlásia počas slávnostného ceremoniálu v Starej tržnici a šiesti šťastlivci sa na filmovú slávnosť Slnka v sieti dostanú tiež. Všetci hlasujúci budú totiž zapojení do súťaže o tri lístky pre dve osoby a kolekciu DVD so slovenskými filmami. Kto sa s filmármi poteší v Starej tržnici naživo, zverejnia na stránke SFTA 1. apríla. Hlasujúci tu nájdu aj zoznam súťažných filmov s krátkymi opismi.

Medzi hranými filmami uchádzajúcimi sa o priazeň divákov samozrejme nechýba jeden z najúspešnejších slovenských filmov minulého roka retro dráma Učiteľka. Žiaci a ich rodičia sú v príbehu vystavení rafinovaným praktikám neznesiteľnej ruštinárky Drazdechovej (Zuzana Mauréry) a tvorivý tandem – scenárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk – na vzorke postavičiek s rozličnými väzbami na komunizmus poriadne prevetral ich morálku aj ľudské hodnoty.

Učiteľka nebojuje len o divácku cenu, ale ašpiruje aj na cenu pre najlepší hraný film, réžiu či scenár a karty môže zamiešať v ďalších desiatich kategóriách. Jeho súpermi v boji o cenu pre najlepší film sú psychologická dráma o poslednej žene odsúdenej v Československu na trest smrti Ja, Olga Hepnarová a Masaryk, ktorý začiatkom marca vyfúkol konkurentom, okrem iného aj aktuálnym súperom, rekordných 12 Českých levov. V našich kinách sa po vlaňajšej špeciálnej premiére začne životopisný film o enfant terrible československej diplomacie Janovi Masarykovi premietať 23. marca.

V kategórii divácka cena majú prevahu dokumenty. U kritikov aj na zahraničných festivaloch rezonovali najmä autorské snímky: dokumentárna esej 5. október Martina Kollára, portrét Richard Müller: Nespoznaný Mira Rema a nekonvenčný hudobný dokument o džezmenoch Para nad riekou Filipa Remundu a Roberta Kirchhoffa. Diváci si však zamilovali aj posledný film dobrodruha Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom o poslaní a postupnom vymieraní tatranských vysokohorských nosičov.

Ak ste teda chodili vlani do kina, nenechajte si ujsť príležitosť poslať vášmu filmu roka hlas.

Hrané filmy uchádzajúce sa o divácku cenu Slnko v sieti

  • Agáva (réžia Ondrej Šulaj) 
  • Anjel pána 2 (r. Jiří Strach) 
  • Červený kapitán (r. Michal Kollár) 
  • Ja, Olga Hepnarová (r. Tomáš Weinreb, Petr Kazda) 
  • Masaryk (r. Julius Ševčík) 
  • Pirko (r. Lucia Klein Svoboda, Petr Klein Svoboda) 
  • Rodinný film (r. Olmo Omerzu) 
  • Stanko (r. Rasťo Boroš) 
  • Učiteľka (r. Jan Hřebejk) 

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ