Kto je Raskoľnikov v 21. storočí?

Jena Opoldusová | 26.04.2012 16:00
Marek Geišberg ako Raskoľnikov a Tatiana... Foto:
Marek Geišberg ako Raskoľnikov a Tatiana Poláková ako Soňa v inscenácii Zločin a trest v košickom Štátnom divadle.
Spáchal dokonalý zločin. Chudobný študent Raskoľnikov zabil starú úžerníčku aj náhodného svedka. Filozoficky si svoj čin dokáže zdôvodniť, uvedomí si však jeho nezmyselnosť a ohavnosť. A začnú ho prenasledovať ťažké depresie. Raskoľnikovovu morálnu a psychickú drámu rozohral Dostojevskij v románe Zločin a trest. Novú dramatizáciu ruskej klasiky uvedie v piatok27. apríla v premiére Štátne divadlo Košice.

„Ruská klasika ma určite neoslovuje celá. K prečítaniu niektorých "čítankových“ románov som sa kedysi musel prinútiť. Zločin a trest ale mám rád," povedal autor dramatizácie Daniel Majling. Podpísal sa už aj pod dramatizáciu Tolstého Anny Kareninovej, ktorú s úspechom uvádza Slovenské národné divadlo v Bratislave. Nepovažuje síce za jednoduché dostať do divadelnej podoby všetky odtiene a polohy náročného prozaického diela, možné to však podľa neho je. Aj keď slovenské publikum nie je ochotné sedieť v hľadisku šesť-sedem hodín.

„Keďže u nás máme na skúšanie len desať týždňov a nechceme prekročiť tri hodiny trvania inscenácie, musíme nutne redukovať. Ale možno je to aj dobre, pretože práve vďaka tomu môžu vzniknúť veľmi rozdielne dramatizácie toho istého románu. Napríklad dramatizácia, ktorú som napísal pre Štátne divadlo Košice, sa veľmi líši od tej Novákovej, ktorú uviedla pred vyše desiatimi rokmi bratislavská Astorka pod názvom Vražda sekerou v Sv. Peterburgu,“ dodal Daniel Majling.

Jeho dramatizácia prináša súčasný pohľad na veľkú tému a zároveň jej filozoficko-morálne presahy do doby, ktorú žijeme v 21. storočí. Kladie otázky ako: Kto je Raskoľnikov? Kto je vyšetrovateľ? Čo všetko so sebou nesie brutálna vražda sekerou? Do akej miery platí Raskoľnikovova teória o silných a slabých jedincoch? Majú silné osobnosti právo svojvoľne prekračovať etické normy? Inscenácia odkrýva možné odpovede na tieto i mnoho ďalších otázok, ktoré ponúka románová predloha, prinášajúca obraz vnútorného súboja dobra a zla, ideálov a ľudskosti, morálky a zvrátenosti.

„Oproti literárnemu textu má divadlo výhodu vo vizuálnosti. To znamená, že tam, kde sa uberie niečo z kontextov, musí sa to nahradiť samotným hraním. Dúfam, že snaha o vyabstrahovanie všetkého nedôležitého z textu, jeho "vykostenie“ a posadenie do minimálneho prostredia bude vykompenzovaná brilantnými hereckými výkonmi, ktoré sú v našom prípade žiaduce," spomenul hosťujúci režisér Eduard Kudláč.

Hlavnú postavu Raskoľnikova naštudovali Andrej Pavlík a hosťujúci Marek Geišberg. Zločincovu lásku Soňu stvárňujú v alternácii Tatiana Poláková a Lívia Dujanová. Ako matka sa predstaví Dana Košická, v úlohe Kataríny Ivanovnej Beata Drotárová, ako Porfirij Ivan Krúpa, Ľubo Záhon ako Marmeladov či Michal Szoltész v postave Razumichina. Minimalistickú scénu a kostýmy navrhla Eva Kudláčová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ