O kinematografii cez uši v relácii Kino - Ucho

luc | 19.04.2012 06:00
Dejiny kinematografie bez obrazu? Na Rádiu Devín v novom 8-dielnom cykle Kino - Ucho toto zvláštne spojenie funguje celkom dobre. Prvý diel náučnej a zároveň celkom neformálnej rozhlasovej série v réžii Róberta Horňáka odvysielala RTVS vo štvrtok po desiatej hodine doobeda. V repríze odznie o dva týždne vo štvrtok o 21.30, na nový diel sa potom poslucháči môžu tešiť opäť o mesiac.

Kino – Ucho je určené predovšetkým mladému poslucháčovi, fakty a najmä zaujímavosti, ktoré v ňom odznejú, však iste zaujmú aj staršieho diváka, či dokonca niekoho, kto sa kinematografiou hlbšie zaoberá. Prvý diel začal, tak ako sa patrí, od začiatku, a teda priblížil peripetie, s ktorými sa museli boriť filmári priekopníci. Nie formou „suchého“ rozprávania, ale akejsi živej inscenácie – v cykle účinkujú herci Zuzana Kronerová, Pavol Plevčík, Přemek Boublík a Alena Horňáková.

Poslucháč sa tak napríklad dozvedel, že kino bolo spočiatku skôr jarmočnou zábavou pre robotnícku triedu, ktorá nemala na návštevu divadla, ako odrazom lukratívneho sveta bohatých a slávnych. Aj to, že Hollywood za svoju slávu vďačí najmä priaznivému kalifornskému počasiu – prvé filmové materiály si totiž vyžadovali priam vynikajúce poveternostné podmienky a tak v takom New Yorku štúdiá nikdy nedobehli nepretržitú produkciu slnečného Západného pobrežia.

Okrem legendárnych zahraničných postáv filmovej histórie, ako bol prvý filmový „kúzelník“ Georges Méli?s, všestranný vynálezca Thomas Edison či hviezda nemého filmu Charlie Chaplin, majú svoje miesto v cykle Kino – Ucho aj priekopníci z našich končín. V tej prvej epizóde to bol napríklad český režisér Gustav Machatý s jeho pikantnými snímkami Erotikon či Extase, zaujímavou výpoveďou dávnych čias boli aj novinové úryvky z miestnych periodík, ktoré informovali o prvých bratislavských premietaniach aj ich dnes už len ťažko uveriteľnej ľudovej cene. A aby v relácii Kino – Ucho bola aj niečo naozaj výhradne pre ucho, odznie v ňom vždy aj niekoľko známych filmových skladieb.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ