Prepadák John Carter stál šéfa Disneyho štúdií miesto

ČTK, luc | 23.04.2012 15:00
Záber z filmu John Carter: Medzi dvoma svetmi. Foto:
Záber z filmu John Carter: Medzi dvoma svetmi.
Dvaapolročné obdobie vo funkcii šéfa filmových štúdií spoločnosti Walt Disney & Co. sa pre Richa Rossa skončilo veľkým fiaskom. Poslednou kvapkou do mora neúspechov bývalého riaditeľa televíznej divízie Disney Channel bol prepadák roka John Carter: Medzi dvoma svetmi, ktorý je po prvom štvrťroku v celosvetovej kinodistribúcii v strate 200 miliónov dolárov (po prepočte zhruba 151,6 milióna eur). Ross zo svojej funkcie odstúpil, keďže podľa vlastných slov už sám neverí, že je pre tento kľúčový post ten pravý.

Akčné fantasy John Carter: Medzi dvoma svetmi sa spočiatku zdalo byť nádejným projektom. Disneyho štúdiá pod Rossovým velením do neho zainvestovali sumou 250 miliónov dolárov (189,5 mil. eur), čo odôvodnili víziou, že by z námetu mohla vzniknúť ambiciózna trilógia. Krátko po premiére sa však film ukázal byť po finančnej stránke hotovou katastrofou – podľa pozorovateľov dokonca azda najväčšou v dejinách hollywoodskej kinematografie. O trilógii už nemôže byť ani reč.

Nešlo však o Rossov jediný prešľap, vlani už prerobil na animovanom filme Mama medzi Marťanmi, ktorý stál štúdiá bolestných 150 miliónov dolárov (viac ako 113,7 mil. eur). Rodinná snímka, ktorú kritizovali za chabý dej, neatraktívne postavy a dokonca aj podpriemerné animácie, napokon nezarobila ani tretinu zo svojich nákladov.

Rich Ross nastúpil do spoločnosti Disney v roku 1996 ako programový riaditeľ káblovej televízie Disney Channel, po ôsmich rokoch sa stal vedúcim televízie. Šéf Disneyho spoločnosti Bob Iger ho vybral ako náhradu za dlhoročnú hlavu filmovej divízie Dicka Cooka pre jeho pracovné úspechy, tie sa mu však na novom mieste zopakovať nepodarilo. Kto Rossa vo vedení štúdií nahradí, zatiaľ nie je známe.