Alexander Dubček fotoobjektívom Vladimíra Benka

Pravda.sk | 28.11.2011 12:02
Alexander Dubček Foto:
Alexander Dubček.
Vyše 30 fotografií z osobného aj pracovného života Alexandra Dubčeka vystavuje slovenský fotograf Vladimír Benko v priestoroch Veľvyslanectva SR v Madride od 28. novembra 2011.

Ide o ojedinelú výstavu dokumentárnych fotografií s vysokou historickou hodnotou, s ktorými sa doteraz zahraničný milovník fotografie, ale aj modernej histórie nemal možnosť zoznámiť.

Dubček v rozhovore so ženami. Foto: Vladimír Benko
Alexander Dubček Dubček v rozhovore so ženami.

Autor starostlivo vyberal dielka z obdobia, keď začiatkom 90. rokov minulého storočia pôsobil ako fotograf Česko-slovenskej tlačovej kancelárie na Slovensku. V. Benko zvolil pre svoju výstavu v Španielsku titul Alexander Dubček: Ľudská tvár protagonistu Pražskej jari aj preto, že výstava odtajňuje súkromný život Dubčeka.

Alexander Dubček sa stretol s pápežom Jánom... Foto: Vladimír Benko
Alexander Dubček Alexander Dubček sa stretol s pápežom Jánom Pavlom II.
Široká rodina Dubčekovcov. Foto: Vladimír Benko
Alexander Dubček Široká rodina Dubčekovcov.

Vladimír Benko (1962) vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave(1984). Dva roky pracoval ako redaktor odvetvových novín celulózovo-papierenského priemyslu týždenníka SLOVCEPA v Banskej Bystrici.

S fotografovaním začal už počas gymnaziálnych štúdií vo Zvolene. Svoj spočiatku koníček však naplno rozvinul do celoživotnej profesie po nástupe do Československej tlačovej kancelárie na Slovensku (od 1.1.1993 TASR) , kde pracoval 17 rokov (1987 – 2005) ako agentúrny fotoreportér,väčši­nou so zameraním na politiku – známe sú reportáže zo súkromia politikov: Alexandra Dubčeka, Vladimíra Mečiara – ale aj fotografie zo zdravotníctva a priemyslu.

Ten sa mu stal dominantnou témou po odchode z agentúry v ekonomickom týždenníku TREND (2005–2009). Po vzniku samostatnej SR spolupracoval až donedávna s Ministerstvom zahraničných vecí ako oficiálny fotograf diplomatického protokolu MZV pri príležitosti zahraničných návštev na najvyššej úrovni (britská kráľovná Alžbeta II, nórsky kráľ Harald V. ruský prezident Dmitrij Medvedev)  a ministerských stretnutí.

Vystavené fotografie vznikli v rokoch 1990–1992 počas pôsobenia v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, keď autor z vlastného záujmu nadviazal bližší vzťah s Alexandrom Dubčekom s cieľom vytvoriť obraz o jeho rodinnom zázemí. Dubček na tento podnet reagoval pozitívne a nebyť jeho tragického konca, mohla táto kolekcia byť omnoho početnejšia.