Ringo Starr kašle na peniaze, ide na turné

Matúš Kvasnička | 09.06.2011 12:00
Ringo Starr Foto:
Ringo Starr
Nikto nemá rád Ringa Starra, tvrdí hrdina americkej komédie 500 dní so Summer. Práve preto ho mám rada, oponuje mu jeho filmová partnerka. To, že bývalého člena skupiny The Beatles nemá nikto rád, nie je pravda. Bubeníci mnohých svetoznámych skupín ho považujú za svoj hudobný vzor. Starr, ktorý vlani oslávil sedemdesiatku, sa do dôchodku zatiaľ nechystá. Už onedlho zaspieva v Prahe aj vo Viedni.

„Pete forever, Ringo never“ – teda Pete navždy, Ringo nikdy – takéto heslá vítali Starra na koncertoch, keď v začínajúcej skupine The Beatles nahradil bubeníka Peta Besta. Odvtedy uplynulo už polstoročie, Starr je však stále hudobne aktívny. Svoj najnovší album Y Not, na ktorom spolupracoval aj s Paulom McCartneym alebo speváčkou Joss Stone, vydal vlani.

„Vždy, keď nahrám album, ľudia sa ma pýtajú: ,Prečo nahrávaš ďalšiu platňu?' Ja odpovedám: ,Prečo nie? V lete zase pôjdem na turné.' ,Čože, aj napriek všetkým tým peniazom, ktoré máš, ideš na turné?' Čokoľvek povedia, odpovedám: ,Áno, to je to, čo robím, to je to, čo milujem,'“ povedal Starr britskému denníku Telegraph. Novú platňu aj staré hity predstaví najskôr 28. júna v Budapešti, o deň neskôr v Prahe a 17. júla vystúpi spoločne so svojou skupinou All Starr Band vo Viedni.

„Beatles sú zvláštni aj tým, že boli štyrmi frontmanmi. V skupine nebol nikto len tak, nikto nebol vymeniteľný. Rigo Starr ma oslovil aj ako spevák. Vôbec si neviem predstaviť, že by niekto iný spieval Yellow Submarine alebo With a Little Help From My Friends, to jednoducho musel spievať Ringo. Má taký zvláštny, povedal by som smutný hlas,“ povedal asi najznámejší československý fanúšik The Beatles Miroslav Žbirka, podľa ktorého je Starr rovnako rozoznateľný nielen ako bubeník, ale aj ako spevák.

„Teraz sme sa veľmi veľa napočúvali o univerzálnosti spevákov, a to je niečo, s čím sa dá veľmi úspešne polemizovať. Univerzálny spevák je taká istá hlúposť ako univerzálny bubeník. Existujú takzvaní session mani, ktorí vám všetko zahrajú , ale nemajú svoj vlastný rukopis a nie sú ničím originálni. Keď hrajú, tak čosi tomu chýba,“ povedal Žbirka. „Keby ste takého univerzálneho hráča vsadili do Rolling Stones, tak by ste celý čas nevedeli prísť na to, prečo to neznie ako Rolling Stones. A bolo by to preto, lebo by s nimi nehral Charlie Watts,“ dodal Žbirka s tým, že Starr je osobitý bubeník a pomáhal originálnemu zvuku, ktorý Beatles mali.

Žbirka sa chystá aj na pražský koncert. V Česku Starr ešte nevystupoval. Po Paulovi McCartneym bude jeho koncert len druhým vystúpením niekoho z legendárneho kvarteta v Prahe. John Lennon, ktorého zavraždili pred tridsiatimi rokmi, ani George Harrison, ktorý zomrel pred desiatimi rokmi, v Prahe nikdy nehrali.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ