Slávik prekvapil až na záver: Tina vyfúkla zlato Smatanovej

Nina Bacharová, Zdeno Gáfrik | 26.02.2012 22:43, aktualizované: 
Tina Foto:
Tina uspela v kategórii speváčka roka, získala Zlatého Slávika.
Vyhlásenie cien Slávik až do posledných chvíľ vyzeralo byť bez prekvapení. Kategória Speváčka roka, ktorú si tvorcovia nechali na záver, však zamiešala karty. Zlatou slávicou je Tina.

„Konečne viem, ako sa Zuzka cítila polovicu života. Neviem, čo mám povedať,“ reagovala s trofejou Tina, ktorá sa zúčastnila na vyhlásení cien napriek avizovanej neúčasti. „Keď poviem, že som to nečakala, je to pravda. Viem, že mám byť krátka, ale možno som tu prvý a poslednýkrát, tak si tu trochu postojím,“ zavtipkovala si speváčka roka, ktorá minulý rok zaujala projektom S.E.X.Y. aj niekoľkými úspešnými singlami.

Na striebornej priečke skončila Zuzana Smatanová, pre ktorú ide o vôbec prvé striebro v kariére. Doposiaľ bola vždy len zlatá. „Toto je môj prvý strieborný slávik a ja sa z neho veľmi teším. Chcem poďakovať mojej rodine, mojim priateľom a fanúšikom – oni sú tí, ktorí nás držia nad vodou,“ odkázala Smatanová. Z bronzu sa tešila Katarína Knechtová, ktorá nedávno vydala nový album Tajomstvá. Nielen ona, ale aj zvyšné dve rivalky vydali v poslednom roku nový album, preto možno trochu prekvapí, že ani jedna z nich neprezentovala na pódiu vlastnú novú skladbu.

Katka Knechtová sa objavila aj na párty po priamom prenose, kde prezradila, že na Slovensko sa vrátila len pred niekoľkými hodinami. „Hrali sme s kapelou Chinaski koncert v Londýne. Vrátila som sa nielen kvôli mojim fanúšikom, ale aj kvôli Richardovi Müllerovi a piesni Rieka,“ povedala. Práve piesni Rieka patrilo veľkolepé defilé Slávika, na pódiu spolu s Müllerom pesničku zaspievali Katka Knechtová, Zuzana Smatanová a Zdenka Predná. „Hoci možno pieseň nie je celkom môj štýl, bola to pre mňa veľká výzva a teší ma, že sa nám to podarilo nacvičiť. Tú skladbu bolo potrebné podať s určitou emóciou, ktorú tam dával práve Richard a stáť s ním na pódiu bolo veľmi pekné.“  Svoje ocenenie si Katka po celý čas nosila hrdo so sebou. „Ja sa veľmi teším, že som ustála rôzne vlny a že som Slávika získala aj napriek tomu, že nie som hip-hopová speváčka,“ dodala.

V kategórii skupín sa žiadne zmeny neudiali. Zuzana Smatanová a Lukáš Latinák odovzdali bronzového Slávika 2011 do rúk kapely Elán. Strieborného Slávika získala skupina IMT Smile a víťazom v prvej kategórii večera sa stali Desmod, podobne ako minulý rok. Slávika 2011 im odovzdal Meky Žbirka.

„Ďakujeme všetkým, ktorí nám poslali hlasy, veľmi si to vážime,“ stručne odkázal Kuly. To ešte nevedel, že sa na pódium vráti aj v závere večera – Desmod sa stali víťazom ceny Absolútny slávik. Stačilo im na to 16 299 hlasov, čo bolo najviac zaslaných hlasov jednému interpretovi zo všetkých nominovaných.

Napriek dvom Slávikom sa kapela Desmod z bratislavskej Incheby poponáhľala, oslavu však nezrušila. „Je tu strašne veľa fotografov a bojíme sa, aby nevznikli nejaké komprominujúce fotografie, takže oslavovať budeme v súkromí,“ povedal Kuly a pokračoval: „Veľa skupín robilo tento rok skvelé veci, hralo veľa koncertov. Dostať sa medzi nominovanú päťku by už bola pocta. To, že máme Absolútneho Slávika preto hodnotím ako skvelú vec.“ Tohtoročná zmena pravidiel hlasovania tak Desmodu nijako neuškodila, hoci spevák priznal isté obavy. „Máme aj fanúšikov nad päťdesiat, ktorí vždy hlasovali korešpondenčnými lístkami. Ale napokon nás to neohrozilo a nejako za nás zahlasovali. My sme viacgeneračná kapela a vážime si to. Ďakujem pekne našim fanúšikom,“ dodal.

Kuly sa celkovo vyskytoval pred kamerami počas nedeľňajšej šou pomerne často. Tvorcovia si počas kategórie spevákov „zažar­tovali“ na jeho účet, keď sa na pódiu objavilo jeho vydarené „zmenšené jednovaječné dvojča“. Z jeho rúk si bronzového Slávika v kategórii Spevák roka prebral Meky Žbirka. Dvojica Sklár a Batthyány obdarovali strieborným Slávikom v speváckej kategórii Petra Cmorika, ktorý sa však na nedeľňajšom udeľovaní cien nezúčastnil.

Napokon herečka Karin Haydu odovzdala Zlatého Slávika Richardovi Müllerovi, ktorému sa podarilo obhájiť minuloročné víťazstvo. „Poviem len konvenčné veci, ďakujem svojim fanúšikom, ktorí sú mi verní. Ďakujem svojmu najbližšiemu tvorivému tímu. A chcel by som zvlášť poďakovať aj Ivanovi Táslerovi za moje posledné CD Ešte, bolo to skvelé. A ešte poviem jednu vec z môjho súkromia, Markus Miller príde na džezové dni.“ Nenarážal však na svojho syna, ale slávneho multiinštrumen­talistu, ktorý vystúpi na džezovom podujatí.

Podobne ako na posledných Slávikoch, aj tentoraz sa z titulu Hit roka tešil Tomi Popovič. Skladbu Príbeh však vystriedalo Nebo, peklo, raj – skladba, ktorú Popovič naspieval s Darou Rolins.

Skokanom roka sa stal Lukáš Adamec – víťaz speváckej súťaže Česko Slovenská Superstar 2. Cenu pre Objav roka získal raper Majk Spirit, ktorý sa tešil aj z ceny pre najlepší videoklip roka – trofej získal za video k pesničke Hip hop.

Hoci Majk Spirit sa na scéne objavuje už nejaký ten rok, Slávici si ho našli až teraz. Nebolo to preňho sklamaním? „To, že ma niektorí ľudia objavili až teraz, je ich smola. Ale kto ma pozná, vie, že s mojou kapelou H16 pôsobíme na scéne už od roku 2002, Čechy aj Slovensko sme pobehali krížom-krážom, koncertovali sme všade. Fakt, že som dostal Slávika až v roku 2012 je pre mňa zadosťučinením za všetky tie roky práce, kedy sme fungovali iba ako súčasť jednej komunity,“ povedal raper. Ako zdôraznil, hip-hop preňho neznamená len hudbu. „Je to oveľa viac ako hudba, je to hnutie, revolúcia, ktorá uspela. Hip-hop pomáha tomu, aby sa z tohto sveta stalo trochu reálnejšie miesto pre život.“ Sám seba si ako päťdesiatročného rapera vie celkom slušne predstaviť. „Je úplne jedno, či máš trinásť alebo päťdesiat rokov, hip-hop je pre všetkých. Je to nástroj, ktorý môže využiť každý človek,“ dodal.

V rámci slávnostného galavečera rozdali aj podružné ceny – medzi nimi napríklad pre hudobný web roka, ktorým sa už druhýkrát za sebou stala internetová stránka Zuzany Smatanovej. Víťazom v kategórii „Rádio Slávik“ od Rádia Express sa stala kapela IMT Smile.

V bratislavskej Inchebe sa počas večera hudobne prezentovala skupina Desmod, Tomi Popovič či Nightwork. Tohtoročných Slávikov odštartoval duet moderátorov večera, Pycingera a Prachára (Martina Pyca Rauscha a Jakuba Prachařa).

Omnoho vydarenejší než hudobný úvod bol však záver večera - pocta Richardovi Müllerovi v podaní trojice slovenských speváčok – Zuzany Smatanovej, Kataríny Knechtovej a Zdenky Prednej. K nim sa následne pridal aj samotný Müller.

Slávik 2011 – víťazi:
Speváčka roka  
1. miesto Tina
2. miesto Zuzana Smatanová
3. miesto Katarína Knechtová
Spevák roka  
1. miesto Richard Muller
2. miesto Peter Cmorik
3. miesto Miroslav Žbirka
Skupina roka  
1. miesto Desmod
2. miesto IMT Smile
3. miesto Elán
Absolútny Slávik Desmod
Objav roka Majk Spirit
Skoka roka Lukáš Adamec
Hit roka Tomi Popovič a Dara Rolins – Nebo, peklo, raj
Rádioslávik IMT Smile