Wilsonic festival sa vracia, bude v polovici júna

SITA | 22.05.2012 12:00
Wilsonic, logo Foto:
Hudobný festival Wilsonic.
V Bratislave sa tento rok opäť uskutoční hudobný festival Wilsonic, ktorý sa pravidelne konal v rokoch 2000 až 2009 s výnimkou roka 2002. Organizátori o tom informovali na oficiálnej webovej stránke wilsonic.sk.

„Sme difúzny kmeň, migrujúci medzi klubmi, žúrmi, festivalmi a mestami. Často vieme o sebe aj keď sme sa nikdy osobne nestretli. Môže to však byť aj úplne inak. Mohli by sme sa opäť raz všetci stretnúť. Napríklad v záhrade. Veď sme sa už tri roky nevideli,“ napísali na stránke wilsonic.sk. Festival sa bude konať 15. a 16. júna v Design Factory Garden. Permanentka na podujatie sa už dá kúpiť na webstránke tixy.sk za 29 eur. Táto cena platí pre prvých 300 kusov vstupeniek. Line-up organizátori predstavia ešte tento týždeň.

Wilsonic sa po prvý raz uskutočnil v roku 2000. Zakladateľmi festivalu sú dramaturg a dídžej Tibor Holoda a spisovateľ Michal Hvorecký. V roku 2002 mal prestávku, no potom pokračoval až do roku 2009. Z malej akcie pre hudobných fajnšmekrov sa rokmi stala medzinárodne uznávaná značka. Na podujatí vystúpili stovky interpretov z viac ako dvadsiatich krajín sveta a každoročne ho navštevovalo niekoľko tisíc ľudí.

Dramaturgovia pri zostavovaní programu kládli dôraz na to najzaujímavejšie z tvorby strednej a východnej Európy. Prirodzene sa na festivale prelínali živé koncerty s tanečnými párty. V rokoch 2006, 2007 a 2008 sa Wilsonic konal na Tyršovom nábreží v Bratislave, predtým v Parku kultúry a oddychu (PKO) či na Bratislavskom hrade. Zatiaľ posledná, deviata edícia sa uskutočnila na bratislavskej pláži Summer Club Incheba. Počas deviatich ročníkov na Wilsonicu vystúpili napríklad Gus Gus, Daddy G, Jazzanova, Matthew Herbert, Ricardo Villalobos, Safety Scissors, Thomas Brinkmann, Digital Mystikz, Psapp, Jimmy Edgar, Foolk alebo Innocent Sorcerers. V roku 2009 bol Wilsonic nominovaný na European Festival Award v kategórii Najlepší malý festival. V roku 2010 a 2011 sa neuskutočnil pre nedostatok financií.