Poškodený Stalin ostáva, kde je

SITA, tin | 25.07.2012 17:00
Stalin Foto:
V pondelok 23. júla oblial neznámy vandal sochu Stalina pred SNG v Bratislave.
Stalinova socha, ktorá stojí pred budovou Esterházyho paláca SNG v Bratislave, zružovela. V pondelok napoludnie sa totiž stala terčom anonyma, ktorý podobizeň Stalina v nadživotnej veľkosti polial krvavočervenou farbou.

Pracovníci galérie sochu očistili, ale stopy po krikľavej farbe sa na bronzovom materiáli nepodarilo odstrániť úplne.

Ako pútač k výstave Prerušená pieseň bola Stalinova socha umiestnená pred vstupom do galérie 27. júna. Po necelom mesiaci dostala zabrať. Slovenská národná galéria však poškodenie sochy nepovažuje za tvorivé gesto performera, ale za vandalizmus a agresívny zásah do umeleckého diela. ,,Keďže socha J.¤V.¤Stalina je zbierkovým predmetom a jej poškodenie trestným činom, bola privolaná štátna polícia a SNG podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Vďaka monitoringu priestoru budeme mať k dispozícii záznam udalosti," uvádza sa vo vyhlásení SNG.

Výsledkom tohto činu je podľa galérie ,,poškodený historický artefakt, fasáda budovy a okolie, no oveľa nepríjemnejší je agresívny zásah do integrity umeleckého diela a demokratických zásad využívania verejného priestoru". V súvislosti s tým sa SNG odvoláva na príklady známe v dejinách umenia, ,,keď sa umelecké diela stali obeťou hystérie, nenávisti či nekontrolovateľnej zúrivosti – napríklad kyselina na Mone Líze (1959), atak na Rembrandtovu Nočnú hliadku (1975) alebo nedávne agresie Talibanu voči chráneným Budhovým sochám (2001)".

Národná galéria odôvedňuje inštaláciu sochy Stalina ako organickej súčasti vzdelávacej výstavy s cieľom spoznávať našu minulosť a vyrovnať sa s ňou. ,,Obdobie 50.¤rokov je tiež našou históriou a je úlohou pamäťových inštitúcií hovoriť aj o takýchto obdobiach a vystavovať v primeranom kontexte aj umenie, ktoré vtedy vznikalo… Na druhej strane by sme mohli cynicky poznamenať," konštatuje sa ďalej vo vyhlásení, „že tento akt zaradil SNG medzi popredné svetové galérie, ktorým sa stali podobné ,excesy“, keď sa umelecké diela stali terčom útokov.“

Výstava Prerušená pieseň. Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956 potrvá do 21. októbra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ