Hlavný program festivalu Bratislavské jazzové dni je kompletný

SITA | 20.09.2012 04:00
broner Till Brönner. Foto:
Príde aj nemecký trubkár Till Brönner
Program jesenného festivalu Bratislavské jazzové dni, ktorý sa bude konať 26. až 28. októbra v petržalskej Inchebe, je kompletný. Už dlhšie sú známi headlinermi podujatia - americká formácia Kool & the Gang, taliansky spevák Mario Biondi, nemecký trubkár Till Brönner a americká džezová speváčka Dianne Reeves.

Na hlavnom pódiu ich doplní svetoznámy poľský hráč na saxofón Zbigniew Namyslowski so svojím kvintetom, trio českého pianistu Emila Viklického, mladá americká saxofonistka Grace Kelly so svojím kvartetom, turecká speváčka Elif Caglar a jej kvintet, kvartet francúzskeho džezového speváka Pierrea de Trégomaina a rakúska džezová speváčka Simone Kopmajer so svojou kapelou.

Na 38. ročníku Bratislavských jazzových dní vystúpia aj viacerí slovenskí interpreti. Popri FAT breakFAST, ktorí otvoria festival ako minuloročný víťaz Pódia mladých talentov Nadácie SPP, sa na podujatí predstaví aj projekt Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence. Táto dvojica je známa svojím hudobným prístupom prinášajúcim kvalitný džez v príjemnej a prijateľnej forme. Pre džezáky si pripravili špeciálny program, v zostave Quintessence spolu s nimi vystúpia slovinský klavirista Gregor Ftičas, kontrabasista Juraj Griglák, na bicích Michal Fedor a klarinetista Miro Poprádi. Zostavu doplní hudobný hosť Ľudmila Štefániková na vibrafóne. Okrem spomenutých interpretov sa na džezákoch predstavia aj hudobné talenty, ktoré sa prihlásili do súťaže Pódium mladých talentov dobrej hudby Nadácie SPP. Ich výber bol už uzavretý, mená finalistov organizátori zverejnia už čoskoro.

Vstupenky na trojdňový festival sú v predaji prostredníctvom sietí Ticketportal a Tiposticket. V predaji sú nielen permanentky na celý festival za 60 a 90 eur, ale aj jednodňové vstupenky v cenách 20, 25 a 35 eur. K dispozícii je tiež VIP permanentka za 180 eur.

Skupina Kool & the Gang, ktorá má na svojom konte také hity ako Jungle Boogie, Celebration, Get Down On It, Ladies' Night, Fresh alebo Cherish, sa tento rok predstaví aj na košickej edícii džezákov. Kým v Bratislave vystúpi v nedeľu, Košice sa jej dočkajú už v piatok 26. októbra. Dejiskom jej koncertu bude Infiniti aréna. Vstupenky na košický koncert sa predávajú za 16 eur, v deň vystúpenia bude vstupné 18 eur.

Hlavný program festivalu Bratislavské jazzové dni 2012:

piatok 26. októbra:
FAT breakFAST Simone Kopmajer Band Grace Kelly Quartet Mario Biondi & The Italian Jazz Players

sobota 27. októbra:
Emil Viklický Trio Zbigniew Namyslowski Quintet Dianne Reeves Till Brönner Quintet

nedeľa 28. októbra:
Lucia Lužinská a Boris Čellár Quintessence Pierre de Trégomain Quartet Elif Caglar Quintet Kool & The Gang