DOSKY za najlepšiu inscenáciu získalo Sedem dní do pohrebu

Jena Opoldusová | 21.09.2012 23:59
Jana Oľhová ako Zora Jesenská a Dano Heriban... Foto:
Jana Oľhová ako Zora Jesenská a Dano Heriban ako mladší Ján Rozner v hre martinského Slovenského komorného divadla Sedem dní do pohrebu.
V prvý deň medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa v piatok rozdávali DOSKY. Témou slávnostného večera 17. ročníka ankety boli tentoraz ceny, ich vplyv na tvorcov aj kontroverznosť oceňovania v umeleckom svete, v ktorom nemožno výkon zmerať na sekundy či centimetre.

Najviac nominácií za sezónu 2011/2012 získala inscenácia Pohania, ktorú uviedla Činohra Slovenského národného divadla. Na prestížne DOSKY premenila dve. Za réžiu hry mladej ukrajinskej dramatičky Anny Jablonskej získal drevenú dosku so svojím menom na striebornom štítku Marián Amsler.

„Pohania sú veľmi provokatívna hra v dobrom zmysle slova, ktorá otvára množstvo tém – najmä však témy náboženstva a rodiny,“ povedal Marián Amsler. Pohania vyniesli Divadelné ocenenie sezóny aj Božidare Turzonovovej. Vyslúžila si ju za skvelé herecké stvárnenie babičky Natálie, ktorá nečakane „prepadne“ rozhádanú rodinu svojej dcéry a všetkým začne vnucovať svoju vieru.

Za najlepšiu inscenáciu sezóny označili divadelní kritici a publicisti Sedem dní do pohrebu. Literárnu predlohu Jána Roznera zdramatizoval Peter Pavlac a na javisku Slovenského komorného divadla ju naštudoval hosťujúci Ľubomír Vajdička.

„Pre mňa to bol veľmi sugestívny zážitok, keď som sa dostal ku knihe Jána Roznera. Netušil som, že sa to niekedy niekto odváži uvádzať ako divadlo. Má však potenciálnu dramatickosť, pretože je to konfrontácia dvoch ľudí, čo je princíp drámy,“ uviedol Ľubomír Vajdička. Postavu Jána, ktorý rekapituluje vlastný život na pozadí historických zvratov, zveril režisér dvom hercom. Danovi Heribanovi vyniesol DOSKY mladý Ján – partner Zory Jesenskej. Činohra Slovenského národného divadla tretí raz „zabodovala“ v kategórii najlepšia scénografia sezóny. Dosku so svojím menom získal Pavol Andraško, ktorý navrhol scénu čiernej komédie McDonagha Stratiť ruku v Spokane. Jozef Vlk získal divadelné ocenenie sezóny za najlepšiu hudbu – skomponoval ju k tanečnej inscenácii Rose/3Balet, ktorú uviedol Balet Bratislava.

Sláva Daubnerová bola hviezdou dosiek pred dvoma rokmi, keď zvíťazila v kategórii Objav roka. Jej najnovší autorský projekt Illuminárium (Kabinet kurióznych úkazov), v ktorom sa pohybuje na hrane okultizmu a iluzionizmu, zaujal kostýmami. Navrhla ich Marija Havran, ktorej patria DOSKY za najlepší kostým sezóny. Objavom roka sa stala Ivana Kubáčková. Brilantne zahrala postihnutú Hannu v inscenácii Villquistovej hry Taká fajn baba ako ty, ktorú uviedlo Mestské divadlo Žilina.

„Oceňovanie umelcov berieme ako niečo samozrejmé. Má veľkú tradíciu, je to – dá sa povedať – až epidémia na celom svete. Najviac to vidno vo filme. Je veľmi zvláštne a ťažké porovnávať umelecké výkony. Ako organizátori ankety si uvedomujeme pozitívny vplyv oceňovania, ale aj mediálnej pozornosti,“ povedala spoluautorka projektu DOSKY a galavečera Zuzana Uličianska. Záznam včerajšieho udeľovania Divadelných ocenení sezóny uvedie RTVS na Dvojke 30. septembra.

Divadelné ocenenia sezóny DOSKY 2012

Najlepšia inscenácia:
Ján Rozner/Peter Pavlac Sedem dní do pohrebu, réžia: Ľubomír Vajdička Slovenské komorné divadlo Martin

Najlepšia réžia:
Marián Amsler, Pohania, Slovenské národné divadlo Bratislava

Najlepší mužský herecký výkon:
Dano Heriban za postavu Jána v inscenácii Sedem dní do pohrebu, Slovenské komorné divadlo Martin

Najlepší ženský herecký výkon:
Božidara Turzonovová za postavu Natálie v inscenácii Pohania, Slovenské národné divadlo Bratislava

Najlepšia scénografia:
Pavol Andraško za scénu k inscenácii Stratiť ruku v Pokane, Slovenské národné divadlo Bratislava

Najlepší kostým:
Marija Havran za kostýmy k projektu Slávy Daubnerovej Iluminárium, Divadlo P.A.T. Bratislava

Najlepšia hudba:
Jozef Vlk, za hudbu k tanečnej inscenácii Rose/3Balet, Balet Bratislava

Objav sezóny:
Ivana Kubáčková za postavu Hanny v inscenácii Taká fajn baba ako ty, Mestské divadlo Žilina

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ