Stavba SND trvala takmer tridsať rokov

Súťaž o novostavbu Slovenského národného divadla vyhral projekt Pavla Paňáka, Martina Kusého a Petra Bauera. V roku 1980, keď víťazom tlieskali odborníci, netušili ani autori víťazného návrhu, že jeho realizácia sa bude ťahať takmer tri desaťročia. Dvadsaťsedem rokov trvalo, kým bola budova SND dokončená. A slávnostne otvorená 14. apríla 2007.

03.01.2013 05:00
SND - novostavba Foto:
Nová budova SND
debata (1)

„Nie je obvyklé, aby práce od zrodu projektu po jeho spustenie do prevádzky trvali tak dlho. Je to situácia zriedkavá a bohužiaľ, nám sa prihodila,“ povedal architekt Pavol Paňák. Nie je to však výnimočné, národnú knižnicu vo Veľkej Británii stavali takmer tridsať rokov.

Problémy s novostavbou sa vynorili v druhej polovici 80. rokov. „Bolo cítiť, že režim dodýchaval. Peniaze síce išli, ale nemalo sa o nej písať. Informačné embargo bolo, samozrejme, neoficiálne. Režim asi nechcel provokovať ľudí, že sa vynakladajú peniaze na takúto stavbu a pritom ľudia potrebujú byty,“ pokračoval Paňák.

Práce boli niekoľkokrát prerušené. Zastavenie stavby a jej znovuuvedenie do chodu je komplikované a drahé. V čom boli problémy, že stavba SND trvala tak dlho?

„Lebo ste ho nechceli vy Slováci,“ skonštatoval architekt Peter Bauer a pokračoval: „Nikdy ste nežiadali cez svojich volených predstaviteľov, aby sa posunula! Stavba nikdy nemala žiadneho politického sponzora. Roky bola mediálne devastovaná. Pritom je to národný majetok. My všetci v nej máme 30 eur z našich daní. Každý tam môže prísť na kávu a povedať si: Tento kus šutra je môj.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba