Luskáčik bude v SND ako z rozprávky

Vianoce v Slovenskom národnom divadle budú patriť predovšetkým deťom. Balet v európskej premiére uvedie verziu Čajkovského baletu Luskáčik, kde autorom choreografie je Fernand Nault. Vznikla ešte v roku 1964 pre Les Grands Ballets Canadiens v Montreale.

19.12.2008 10:59
debata

A odvtedy sa každý rok počas vianočných sviatkov s úspechom vracia na javisko montrealského baletu. Na Slovensko prišiel balet naštudovať Naultov spolupracovník André Lapris.

"Som rada, že ponúkame novú verziu Luskáčika. Ten posledný je už naozaj postarší pán, trošku vypĺznutý a otrhaný. Toto je Luskáčik 20. storočia,“ povedala šéfdramaturgička Baletu Miroslava Kovářová. Prvý Luskáčik bol v Slovenskom národnom divadle uvedený v roku 1928, posledná verzia je z roku 1992.

Luskáčik, ako ho teraz uvidia diváci, bude najmä vizuálnym zážitkom. Tvorcovia lákajú na nádhernú scénu a kostýmy. Scénograf Peter Horne si pochvaľuje kvalitu malieb na dekoráciách a prirovnáva inscenáciu k veľkej obrázkovej knihe. „Môžete v nej listovať znova a znova a vždy objavíte niečo nové,“ povedal Horne.

Počas predstavenia sa na javisku vystrieda 160 postáv, pre ktoré bolo ušitých viac ako 200 kostýmov. Tancovať bude 60 profesionálnych tanečníkov, 65 detí z tanečných škôl. A keďže balet má dve obsadenia, choreograf André Lapris musel pracovať s vyše stovkou detí. "V Kanade sú živšie, vnímajú viac divadelne. Na Slovensku sú orientované na klasický balet,“ povedal o novej skúsenosti Lapris.

Riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský je šťastný, že sa mu podarilo splniť Naultov sen, aby sa jeho Luskáčik hral aj mimo Montrealu. "Druhou Naultovou túžbou bolo, aby patril do mesta, v ktorom sa bude hrať. Preto po otvorení opony divák uvidí pohľad na starú Bratislavu a môže sa tak lepšie stotožniť s príbehom,“ prezradil Radačovský.

debata chyba