V divadle Aréna budú biť biologické hodiny

Anna Šišková vystúpi v hlavnej úlohe inscenácie Perfect Days, ktorá má premiéru vo štvrtok o 19. hodine v Divadle Aréna v Bratislave. Hra poetky a dramatičky Liz Lochheadovej rozpráva príbeh profesionálne úspešnej ženy, ktorá si v štyridsiatke uvedomí, že v jej živote chýba dieťa.

21.01.2009 17:35
Anka Šišková Foto:
Herečka Anka Šišková bude hlavnou hrdinkou denného seriálu, ktorý pripravuje televízia Markíza.
debata

„Celá hra je o tom, ako sa dá aj netradične prísť k dieťaťu. Je to vtipne a živo napísaný text,“ povedala režisérka Soňa Ferancová. „Okrem tejto témy by diváci mohli zareagovať na ďalšie, trochu dráždivé témy, ako je napríklad homosexualita,“ dodala. Podľa Ferancovej, aj keď sa hra nesie v komediálnom duchu, je to predovšetkým silný ženský príbeh.

„Je to babská hra. Myslím si, že na ňu budú chodiť najmä ženy,“ povedala Anna Šišková, ktorú v hlavnej úlohe úspešnej a obľúbenej Barbary alternuje Dana Košická. Šišková dúfa, že hra nikoho neurazí. „O sexuálnych témach sa hovorí otvorene, sú pomenované priamo. Perfect Days sú aj výpoveďou o strachu zo starnutia, úvahou o tom, čo človek dokázal a čo je v živote podstatné,“ pokračovala.

Podľa riaditeľa divadla Juraja Kukuru nie je vybraná náhodne. V programe Arény má hra svoje miesto. „Nadväzuje na to, čo stále opakujem: že pre divadlo je najdôležitejšie, aby žilo s dobou. Zaznamenávalo ju, rušilo tabu, provokovalo a bolo v pozitívnom konflikte s mocou,“ povedal Kukura. A upozornil, že téma rodiny je veľmi aktuálna. „Veľa mladých ľudí sa dnes rozhodne uprednostniť kariéru pred rodičovstvom,“ vysvetlil.

„Ak sa tému materstva a rodiny v konzumnej spoločnosti podarí dobre spracovať a navyše aj dobre zinscenovať, tak je hra odsúdená na úspech,“ povedal Ján Gallovič. Herec sa predstaví v jednej z mužských úloh a na javisku Arény bude účinkovať už v tretej hre. Podľa neho inscenácii pomohol aj odklad premiéry. „Hra dozrela vo vnútornej výpovedi,“ vysvetlil.

Inscenácia Perfect Days mala avizovanú premiéru ešte v minulom roku. Napokon bola pre zdravotné problémy Anny Šiškovej zrušená.

debata chyba