Nová dráma / New drama bude opäť na pulze doby

Festival inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy Nová dráma / New drama je pravidelnou, a stále viac divácky obľúbenou súčasťou divadelného diania na Slovensku.

03.03.2009 13:12
Komunizmus Foto: ,
Ne festivale Nová dráma / New drama uvedie Divadlo Aréna hru Viliama Klimáčka Komunizmus v hlavných úlohách so Zdenou Studenkovou a Jurajom Kukurom
debata

Festival inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy Nová dráma / New drama je pravidelnou, a stále viac divácky obľúbenou súčasťou divadelného diania na Slovensku. Piaty ročník festivalu sa začne 11. mája a potrvá do 16. mája 2009 v bratis­lavskom Divadle Aréna."Nová dráma sa stále drží svojej koncepcie prezentácie súčasných slovenských inscenácií ktoré uvádzajú na scénu slovenských a zahraničných autorov. Rozvíja programy, ktoré sa zaviedli v predchádzajúcich ročníkoch“ potvrdila koordinátorka sprievodných podujatí festivalu Maja Hriešik."Vylepšujú sa projekty zamerané na podporu písania. Ide o súťaž Dráma, a prezentovanie jej výsledkov na známom Trojboji. Súčasťou je aj projekt Dramaticky mladí, ktorí sa vlani na festivale uviedol ako nová, zvláštna podoba podpory písania. Zameriava sa na deti základných a stredných škôl a prebieha na celom Slovensku“ uviedla Maja Hriešik.

Novinkou je projekt Kľúčová dráma, ktorý sa viaže na výročie Nežnej revolúcie."Do projektu sú zapojení dramatici, ale aj prozaici. Patria do generácie, ktorá zažila rok 1989 už v dospelom veku. Nepôjde teda o najmladších dramatikov na ktorých sa zameriavame cez ostatné projekty“ upresnila Maja Hriešik. Konečná podoba projektu sa bude prezentovať po prvý krát počas festivalu formou scénických čítaní."Je to veľmi atraktívny projekt. Rozšírili sme okruh dramatikov o vynikajúcich prozaikov, resp. poetov“ prezradila riaditeľka Divadelného ústavu a festivalu Vladislava Fekete. "Každý z nich napísal jednoaktovku ktorá reflektuje život na Slovensku po roku 1989. Vzniklo to logicky z vákua ktoré tu existuje. Na Slovensku vzniká málo hier, ktoré by reagovali priamo na isté politické a spoločenské zmeny“ povedala Vladislava Fekete, podľa ktorej je divadlo živý organizmus a nie iba priestor, kde sa niečo hrá. "Reagujeme na strnulosť slovenských divadiel v smere vytváranie nových, originálnych divadelných koncepcií. Chceme vytvoriť interaktívny spôsob komunikácie s divákom“ dodala Fekete.

Najúspešnejšie inscenácie získajú tradičné festivalové ceny – Cenu za najlepšiu inscenáciu súčasnej slovenskej drámy, Cenu za najlepšiu inscenáciu súčasnej svetovej drámy, Cenu za najlepšiu dramaturgiu a Cenu Objav Novej drámy. Odborné ceny dopĺňa divácka Cena bratislavského diváka, o ktorej hlasovaním rozhodujú návštevníci festivalových predstavení. Dramaturgická rada festivalu vybrala sedem súťažných inscenácií. "Vyberali sme asi z päťdesiatich inscenácií“ povedala členka dramaturgickej rady festivalu, divadelná kritička Dáša Čiripová. "Prihliadali sme na to či ide o slovenského alebo zahraničného autora. Podarilo sa nám vyvážiť tieto dve hľadiská. Výber sme zúžili na hry ktoré vznikli od 90. rokov. In­scenácií súčasnej drámy – domácej či zahraničnej je v našich divadlách málo, a tak je ťažké vyberať hry napríklad podľa témy.

Tento rok je napríklad veľa tém mapujúcich súčasnosť. Ale sú aj také, ktoré by sa dali nazvať dokumentárnou drámou. Idú do histórie, ale z pohľadu súčasnosti“ uviedla Čiripová. Na festivale sa predstavia tri bratislavské a štyri mimobratislavské divadlá. "Dávali sme dôraz na regionálne divadlá, pretože tie bratislavské diváci majú možnosť kedykoľvek vidieť“ uzavrela Čiripová. Z bratislavských divadiel diváci uvidia Divadlo a.ha s predstavením Evanjelium podľa Piláta, Štúdio 12 uvedie Petržalské príbehy, a Divadlo Aréna na svojej scéne ukáže Komunizmus. Program doplnia Štátne divadlo Košice s inscenáciou hry Kebab, Mestské divadlo Žilina príde s predstavením Mobil, divadlo P. A. T. z Prievidze uvedie hru Slávky Daubnerovej Polylogue, a Bábkové divadlo na Rázcestí z Banskej Bystrice odhalí Tajomstvo domu Skuteckých autora Michala Ditteho. Súťažiť tak budú štyri pôvodné slovenské hry.

Atraktívnou súčasťou festivalového programu je sekcia Focus, aktuálne zameraná na súčasnú srbskú drámu. V priestoroch Divadla Aréna bude aj výstava mapujúca dejiny festivalu Nová dráma / New drama.

(Viac o sekcii Focus sa dočítate v rozhovore s riaditeľkou Divadelného ústavu a festivalu Vladislavou Fekete Srbská dráma rieši súčasnosť)

debata chyba