Opera SND uvedie modernú Predanú nevestu

Po prvý raz sa v repertoári Slovenského národného divadla objaví titul v réžii hosťujúceho režiséra svetového mena Pavla Mikuláštíka.

25.03.2009 10:29
Predana nevesta Foto:
Ivan Ožvát a Denisa Šlepkovská v najnovšej inscenácii Predanej nevesty
debata

Na doskách prvej opernej scény pripravuje český režisér národnú operu Bedřicha Smetanu Predaná nevesta, ktorú uvedú v piatok 27. marca. Šesťdesiatsedem­ročný umelec tvrdí, že neinscenuje pre tradicionalistov, pretože divadlo potrebuje mladého diváka, ktorému by malo otvárať dvere dokorán a vítať ho aj v budúcnosti. „Tradicionalistické kostýmy zakryjú tvár postavy, jej charakter a potom je to celé také muzeálne,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Mikuláštík. V tomto duchu sa snažil pristupovať aj k svojej premiérovej práci v SND.

S režisérovou filozofiou sa sólisti stotožňujú. Eva Hornyáková, ktorá stvárňuje Mařenku, povedala, že pre ňu bude česť ešte aspoň raz v živote prežiť takú radosť ako pri spolupráci s Mikuláštíkom. „O mne je známe, že mám radšej tie muzeálne spracovania, ale musím priznať, že už keď sa začali skúšky, mi bolo jasné, že režisér ide po vzťahoch tak ako to je napísané v pôvodnom texte, len sa to posunulo do iného obdobia a zžil som sa s tým,“ pridáva sa Jozef Benci, na javisku Kecal. Dirigent Rastislav Štúr prízvukuje, že pred Mikuláštíkom nezažil, aby režisér počas skúšok ani raz nezvýšil hlas.

Zo spolupráce je nadšený aj režisér. Rozpráva, ako sa mu ešte nikde na svete nestalo, aby si účinkujúci priali skúšať viac ako je dohodnuté. Väčšinou sa vraj herci po pár hodinách pozerajú na hodinky. „Keď postavili nové divadlo v Bazileji, ľudia ho dlho odmietali. Tu to už žije, už je tu cítiť divadelného ducha. Obdivujem pripravenosť divákov toto divadlo objať a prijať ho ako vlastné,“ hovorí Mikuláštík.

Predanú nevestu hudobne naštudoval Rastislav Štúr, ktorý bude spolu s Martinom Leginusom predstavenie dirigovať. O scénu sa postaral nemecký scénograf Frank Chamier. Operu v troch dejstvách drží v rukách mladý tím tvorcov – spolu s Evou Hornyákovou si Mařenku zaspievajú alternantky Mária Porubčinová a Petra Záhumenská. Ako Jeníka uvidia diváci Miroslava Dvorského, Tomáša Juhása alebo Ota Kleina. Jozef Benci a Ján Galla stvárnia Kecala. Do úlohy Vaška obsadil režisér Ivana Ožváta a Mariana Pavloviča.

Príbeh o chudobnom sedliakovi, ktorý sa kedysi zadlžil u bohatého gazdu Míchu a za to mu pre syna sľúbil ruku svojej dcéry, sa v Opere SND objavuje po relatívne krátkom čase. Naposledy tu Predanú nevestu uviedli v roku 1996. Podľa povereného šéfa operného súboru Pavla Smolíka si je divadlo vedomé, že ak nechá divácky úspešné tituly na programe príliš dlho, tak sa stávajú málo príťažlivé. Predstavenie síce ponúkalo vo veľmi dobrom obsadení, ale inscenácia bola už málo aktuálna. „Toto je dôvod, prečo sme stiahli aj Predanú nevestu a po krátkej prestávke sme ju nahradili modernejšou verziou – pán Mikuláštík prišiel s novou poetikou,“ hovorí Smolík.

debata chyba