Ľudská malichernosť sa cez stáročia nemení

Komédiu Meštiak šľachticom, ktorá sa vysmieva zo spoločenských pomerov svojej doby, napísal Jean Baptiste Moliére v roku 1670. Satira, mieriaca na nadutosť bohatnúcich mešťanov a chudobnejúcu šľachtu, zabáva publikum cez stáročia. Príbeh neškodného nafúkanca, ktorý sa rozhodol mieriť vyššie, uvádza v sobotu v premiére Divadlo Jána Palárika v Trnave.

02.03.2013 16:00
mestiak slachticom Foto:
Záber z Moliérovej komédie Meštiak šľachticom.
debata

Má slušný majetok, krásnu dcéru aj múdru ženu. Pán Jourdain však chce viac. Byť šľachticom. Ochotný je kvôli tomu aj zaplatiť obrovské peniaze. Lenže ako splniť neodbytnú túžbu? Neškodný nafúkanec, ktorý sa rozhodol mieriť vyššie, sa stáva objektom zneužívania aj posmechu. Ako poradca sa Jourdainovi ponúkne gróf Durant, aj ten však má nesplnené túžby. A všetko sa začne komplikovať. Ostňom satiry namieril jeden z najslávnejších dramatikov éry francúzskeho i svetového klasicizmu na šľachticov, ktorí prichádzali o majetky, a preto sa obracali – bez ohľadu na hrdosť a rodovú česť – so žiadosťami o finančnú pomoc na „zazobaných“ mešťanov.

Moliérova klasická komédia Meštiak šľachticom znova ožije, aby nám pripomenula, že ľudská malichernosť sa ani po stáročiach nezmenila, menia sa len okolnosti jej vzniku a tituly ľudí, ktorí ju v sebe nosia. Ako silno musíme po niečom túžiť, aby sme slepo uverili akýmkoľvek nezmyslom? Odpoveď aj na túto otázku ponúka v trnavskom Divadle Jána Palárika hosťujúci mladý režisér Michal Zetel – zakladateľ, umelecký šéf a herec divadla Buranteatr v Brne. Scénu a kostýmy navrhla Zuzana Přidalová.

debata chyba