S Amadeom Huba prehovorí o priemerných

Slávnu hru Amadeus britského dramatika Petra Shaffera uvedie Činohra Slovenského národného divadla. Inscenácia v réžii Martina Hubu má premiéru v sobotu o 19. hodine v historickej budove divadla.

03.04.2009 11:47
Amadeus, divadlo Foto:
Ondrej Kovaľ ako Amadeus a Lenka Máčiková v úlohe Kataríny Cavallierovej.
debata

„Sú také kruté témy, že sa človek o nich ani s Pánom Bohom nemôže porozprávať,“ povedal Martin Huba na tlačovej konferencii k premiére. Shafferov Amadeus podľa neho hovorí aj o priemernosti a prekliatí priemerných, ktorí dokážu rozoznať božský talent a sami musia žiť vedľa neho a bez neho. Tak v hre žije skladateľ Antonio Salieri. Stvárni ho sám Huba.

„Rozmýšľala som, ako by som ja vedela žiť s takým géniom, akým bol Mozart. Ako by som vedela žiť s jeho svetom, ktorý on mal a v ktorom určite tiež žil,“ povedala zase Alena Ďuranová. V divadle hosťuje v úlohe Mozartovej manželky Konstanci.

Hra otvára témy tvorivosti aj odvahy. Amadeus hovorí aj o talente, ktorý človek potrebuje vyjaviť, aj keď sa s ním nepresadí. A podľa dramaturgičky Dariny Abrahámovej ešte ukazuje rozdiel medzi skutočným umením a jeho malomeštiackym vnímaním. Nie je to melodramatický životopis.
Amadea preslávil film Miloša Formana, ktorý podľa hry vznikol. Získal osem Oscarov.

V Slovenskom národnom divadle inscenujú verziu s iným záverom. V ňom Salieri prosí o odpustenie pre priemerných. „Ak niekto v hľadisku pocíti katarzný moment, znamená to, že sa naňho valia témy, ktoré si ani nepomenoval, len ich cíti. A divadelné predstavenie je miesto, kde sa ich môže dotknúť,“ povedal Martin Huba. A všetkých vyzval, aby sa prišli pozrieť na divadelné predstavenie. Nie na zrekonštruova­ný film.

Pred troma rokmi Martin Huba inscenoval Mozartovu operu Figarova svadba. „Nemyslím si, že opera by chcela komunikovať s publikom menej ako činohra. Kde nestačí próza, nastupuje poézia, keď nestačí ani tá, príde na rad hudba,“ vysvetľoval vtedy. „A možno nepociťujem rozdiel, lebo moja mama bola speváčka a môj otec činoherec,“ dodal.

Teraz prichádza s iným Mozartom. A hovorí: „Premôcť fakt existencie hudby je niekedy nad ľudské schopnosti.“

debata chyba