Nová dráma ponúka experiment a originalitu

Fenomén terorizmu a posadnutosti mobilom skúma vo svojej hre Serdi Belbel, jeden z najvýznamnejších katalánskych dramatikov súčasnosti. Jeho hru Mobil naštudoval v Mestskom divadle Žilina režisér Eduard Kudláč. Inscenácia o komplikovanej rodičovskej láske aj verbálnom násilí sa dostala do programu festivalu Nová dráma/New Drama, ktorý sa začína dnes v Bratislave. Jeho ,,domovom" je tento rok Divadlo Aréna.

11.05.2009 13:05
Z inscenácie Barbello, o psoch a deťoch Foto:
debata

,,Každé z vybraných predstavení je zaujímavé a niečím originálne. Napríklad Petržalské príbehy Jána Šimka a kolektívu sú dokumentárnym divadlom, jedným z mála, ktoré na Slovensku vznikli. Nie veľmi často sa v súčasnej dráme objavuje žáner monodrámy, na festivale ho zastupuje Schmittovo Evanjelium o Pilátovi v podaní bratislavského Divadla a. ha. Kebab v naštudovaní Štátneho divadla Košice je zas prvou inscenáciou súčasnej rumunskej autorky Dianiny Carbunariu na Slovensku," povedala programová riaditeľka festivalu Romana Maliti.

Aj 5. ročník festivalu Nová dráma/New Drama je priestorom na prezentáciu súčasnej drámy a jej tvorcov.

Odštartuje ho Trojboj v štúdiu Divadla Aréna dnes o 13. hodine, ktorý prinesie inscenované čítanie finalistov súťaže Dráma 2008. A výstava Človek divadla, ktorá predstaví tvorbu renomovaného srbského scénografa Miodraga Tabačkiho a v Srbsku pôsobiaceho Juraja Fabryho vo Výstavnej sieni Slovenskej výtvarnej únie.

Sedem inscenácií slovenských divadelníkov doplnia dve srbské predstavenia. Nová dráma sa tento rok totiž zameriava na Srbsko.

Z Nového Sadu príde do Bratislavy Srbské národné divadlo, ktoré uvedie hru Mileny Markočič Loď pre bábiky. Je to príbeh umelca, v ktorom sa stretáva groteska s tragikou pri vstupe do sveta dospelých. A Juhoslovanské činoherné divadlo Belehrad predstaví hru Barbelo, o psoch a deťoch. Jej autorka Biljana Srbljanič sa nej zaoberá večnou témou materinskej lásky.

V sobotu, v posledný deň festivalu, sa budú udeľovať ocenenia. Ceny odbornej poroty doplní Cena bratislavského diváka, o ktorej rozhodnú návštevníci festivalových predstavení.

Program festivalu

11. mája
19.00 Divadlo Aréna
Gianina Carbunariu: Kebab, Štátne divadlo Košice

12. mája
16.00, 19.00 Divadlo a.ha
Éric-Emmanuel Schmitt: Evanjelium podľa Piláta, Divadlo a.ha
19.00 Divadlo Aréna
Viliam Klimáček: Komunizmus, Divadlo ArénaDivadlo Aréna

13. mája16.00
Štúdiu 12
Petržalské príbehy, Ján Šimko a kol.
19.00 Divadlo Aréna
Sergi Belbel: Mobil, Mestské divadlo Žilina

14. mája16.00
SND – Štúdio
Slávka Daubnerová: Polylogue, Divadlo P.A.T. Prievidza
19.00 Divadlo Aréna
Milena Marković: Loď pre bábiky,
20.30 Štúdio 12
Petržalské príbehy, Ján Šimko a kol.

15. mája16.00, 20.00
A4 – nultý priestor
Michal Ditte: Tajomstvo domu Skuteckých, Bábkové divadlo na Rázcestí, Banská Bystrica
19.00 Divadlo Aréna
Biljana Srbljanović: Barbelo, o psoch a deťoch, Juhoslovanské činoherné divadlo Belehrad

16. mája20.00
Divadlo Aréna
Záverečný ceremoniál – odovzdávanie festivalových cien

debata chyba