Shakespearovské slávnosti: Lákadlom leta je Macbeth, Polívka a Labuda

Premiérou inscenácie Macbeth v réžii Ondreja Spišáka sa v piatok o 20.30 h na Bratislavskom hrade začnú Letné shakespearovské slávnosti. A 9. ročník festivalu zavíta aj do Košíc a Zvolena.

01.07.2009 07:00
Veronika Freimanová a Milan Ondrík sa... Foto:
Veronika Freimanová a Milan Ondrík sa predstavia v inscenácii Macbeth od piatka na Bratislavskom hrade.
debata

O uvedení najkratšej shakespearovskej tragédie snívala riaditeľka slávností Janka Zednikovičová niekoľko rokov. „Najskôr som ju videla ako operu. A už pred dvomi rokmi som začala rozmýšľať o jej spracovaní. Podarilo sa to tento rok a som vďačná, že sme získali jedného z najúspešnejších režisérov, Ondreja Spišáka,“ povedala Zednikovičová.

V role lady Macbethovej sa predstaví česká herečka Veronika Freimanová, Macbetha stvárni nitriansky herec Milan Ondrík.

Freimanová v lete obyčajne nepracuje. Macbethovi však prikývla. „Taká ponuka sa neodmieta, pretože zahrať si v Shakespearovej hre, to už nemusí prísť,“ prezradila herečka.

Desiatky známych českých a slovenských hercov sa ďalej predstavia v hrách Antónius a Kleopatra, Komedie omylů – PaS de théâtre a Veselé paničky windsorské.

Shakespearovu komédiu Veselé paničky windsorské režíroval slávny filmár Jiří Menzel. A v úlohe bonvivánskeho rytiera Jana Falstaffa sa objaví Bolek Polívka. „Na rozdiel od Shylocka, ktorého som hral v Kupcovi benátskom, mám hustú bradu a trpím vyslovene rád,“ povedal Polívka na margo inscenácie Českej tlačovej kancelárii.

Letné shakespearovské slávnosti sa tento rok prvý raz predstavia aj vo Zvolene. Na Zvolenskom zámku ponúknu hru Sen noci svätojánskej. A tretí raz sa bude hrať v Košiciach. Tam poputuje komédia Ako sa vám páči. Hrajú v nej Martin Dejdar aj Marián Labuda.

Vo všetkých troch mestách sa predstavenia uvádzajú pod holým nebom.

História Letných shakespearovských slávností, ktoré ročne navštívi viac ako 15-tisíc divákov, sa začala písať v roku 2001. Vtedy herec Marián Zednikovič a jeho manželka Janka Zednikovičová zorganizovali toto podujatie po prvý raz. Inšpirovali sa Letnými shakespearovskými hrami v Prahe, kde Zednikovič v roku 2000 účinkoval v inscenácii Skrotenie zlej ženy.

Od roku 2005 ponúkajú Letné shakespearovské slávnosti na Slovensku každý rok aj vlastnú novú inscenáciu.

Kde a čo ponúknu Letné shakespearovské slávnosti

Bratislava, Bratislavský hrad
3. – 19. 7. Macbeth
21. a 22. 7. Komedie omylů – PaS de théâtre
28. 7. – 2. 8. Antónius a Kleopatra
4. – 7. 8. Veselé paničky windsorské

Košice, Pódium Dolná Brána
20. – 22. 7. Ako sa vám páči

Zvolen, Zvolenský zámok
6. – 8. 8. Sen noci svätojánskej

debata chyba