Šišková: Repertoár mám pestrý, ale v súkromí sa nemením

Herečka Anna Šišková je útla žena s dievčenským úsmevom a typickým jednoduchým účesom. Na javisku je však stále iná. V predstavení Perfect days v Divadle Aréna hrá napríklad modernú ženu Barbaru, ktorá túži po dieťati a uvažuje o umelom oplodnení. A zároveň hrá v Astorke ženu spisovateľa Tolstého, ktorá má trinásť detí a sužuje sa s neznesiteľným manželom. Ale Anna Šišková má aj sama dve dcéry. Dorotu a Terezu, ktoré už idú svojou cestou a sú úspešné.

16.08.2009 08:00
Anka Šišková Foto:
Anna Šišková
debata

Keď sme sa mali stretnúť, pomyslela som si, čo ak príde čierna? Vy ste možno z herečiek najvernejšia svojmu imidžu…
Mám niekedy trocha dlhšie, inokedy trocha svetlejšie vlasy, podľa toho, ako mi ich vytiahne slniečko. Ja som si v rôznych postavách vyskúšala všeličo, mala som aj čiernu parochňu, ale najlepšie sa cítim takto a nemám potrebu sa v súkromí meniť.

Ako ste sa pripravovali na bratislavské inscenácie, v ktorých hráte také zaujímavé postavy?
Študovala som dve veľké postavy, jednu v Divadle Aréna v hre Perfect days a druhú u nás v Astorke. Je to inscenácia Tolstoj a peniaze, kde hrám manželku spisovateľa Tolstého. Boli to dosť vyčerpávajúce úlohy, ale musím povedať, že aj krásne.

Mladá žena Barbara z Perfect days je vám asi prirodzene blízka. Ako ste si však zvykali byť ženou Tolstého?
Dva týždne sme sa venovali štúdiu Tolstého života, skúmaniu života jeho manželky a detí. Premietali sme si filmy, čítali sme si knihy, zhromažďovali sme o ňom rôzne štúdie. Bolo to ako nejaké historické štúdium a strašne nás to bavilo. Celé dni sme sa o téme rozprávali, dostávali sme stále nové knižky, materiály, fotografie. Bolo to, akoby sme robili veľký film podľa skutočného života. Čo sa týka mojej postavy, kostým a maska boli dané, ale vnútorná premena bola iba na mne.

V čom tá premena spočívala?
Pani Tolstá prešla v manželstve rôznymi fázami. Zachovali sa aj jej, veľmi kultivované, zápisky. Zaznamenávajú, ako vnútorne prežívala život s Tolstým a ako sa postupne vyvíjala. Začala ako silná, veľmi inteligentná jemná žena a postupne ju premáhali problémy. Keď začala s Tolstým žiť, bol už oveľa starší a bol vlastne, slušne povedané, sukničkár, ktorý mal pred ňou veľa žien. Ona bola úplne čistá. Prežívala s ním všetky knihy, ktoré písal, a pomáhala mu ich vydávať. Bola jeho múza, ale postupne sa ich vzťah menil.

Ako?
Nastúpil boj o autorské práva a boj o peniaze. Mala trinásť detí, starala sa o celú rodinu a jeho nezaujímalo, kde na to berie peniaze. Veľmi ju to poznačilo, v určitom období života páchala samovraždy, bola hysterická, nešťastná.

Ako sa vám teda hrá?
Pre herečku je to zaujímavá postava. Keď sa na tú hru pozerajú ženy, aj diváčky v Astorke to hovoria, tak vzdychnú: "Ten Tolstoj bol ale sviňa!“ A keď sa na to pozerajú muži, hovoria: "Nech robil čokoľvek, bola to teda osobnosť!“

Túto postavu alternujete so Szidi Tobias. Znamená to, že sa musíte o niečo deliť?
Obe sme dostali nádhernú príležitosť, ale daňou za alternovanie je menej času. Na skúšanie sme mali len polovicu času, ktorý mali ostatní. A tak to boli aj väčšie nervy. Keď ide o veľkú postavu, tak čas na skúšanie hercovi chýba.

To sa v seriáloch nestáva. Budete pokračovať v cykle Rádio?
Áno, Rádio sa znova rozbieha a myslím si, že má aj kvalitnejšie scenáre.

A čo iné televízne projekty?
Teším sa, že budem hrať aj v seriáli pre TV Nova. Budem hrať mamu mojej dcéry Dorotky. Pre Českú televíziu budem robiť dvojdielny film s mladšou dcérou Terezkou. Tento film z obdobia totality režíruje Jitka Nemcova a my dve tam budeme hrať jednu postavu. Terezka ju bude hrať v mladosti, ja ju budem hrať ako staršiu.

Dcéry vám dorástli a sú vaše spolupracovníčky. Už ste zahodili rodičovské starosti?
Starosti sú vždy, ale je to už iné. Som veľmi šťastná, že si s nimi môžem zahrať. Ale nielen to. Veľmi sa zmenili a začali mi byť naozaj partnerkami. Už so mnou nemusia bojovať ako v puberte, aby sebe aj mne niečo dokázali. Už sú zrelšie a ja sa od nich veľmi veľa dozviem. Je to veľmi krásne, byť spolu s nimi. Teraz majú nádherné obdobie, sú tvorivé, darí sa im. Sme šťastné.

Pomáhate si navzájom v tvorbe?
S Terezkou si vymieňam knihy. Ona má veľa kníh, všetko sleduje. Stále mi niečo posúva a ja sa z toho teším. Ale aj sa obávam, že je workoholička. Nemá čas ani na frajera. Povedala, že je to strata času. Zaujíma sa o všetko – o fyziku, svet, vesmír, politiku. Keď začuje o niečom zaujímavom, hneď na to reaguje a ide za tým.

Prečo sa na Slovensku ešte nehral jej film Ježiš je normálny, s ktorým v Česku zožala úspech?
Je to len náhoda, mnohí ho už videli cez internet. Terezka vždy hľadá témy, ktoré ešte nikto nerobil a nastaví netradičný uhol pohľadu. Teraz nakrúca o robotke z počítača. Je to virtuálna postavička, ktorá radí.

A ona sa radí aj s vami? Pýtala sa vás niečo napríklad do dokumentu o nežnej revolúcii?
Mňa sa neopýtala, lebo som už veľmi stará. Tam bola otázka pre mladých, kam sa od revolúcie posunuli. Inak ma často spovedá a zakomponuje ma do respondentov ako mamu. Minulý rok, keď sme boli na dovolenke v Grécku, tak sme dokonca spolu písali scenár. Má to byť hraný dokument. Aj z Dorotky mám radosť, jej sa zasa podarila tá cigánska SuperStar a v Hrhove jej čajovňa združila ľudí. Dcéry ma prekvapujú a dúfam, že ani ja ich nenudím.

V lete ste zvykli s dcérami cestovať po svete. Pokračujete v tejto tradícii?
Tieto prázdniny sme sa chystali ako obyčajne k moru, ale kvôli Terezke to padlo. Má veľa nakrúcania, robí dokumenty do školy a dokumenty pre Českú televíziu o nežnej revolúcii. A ešte ide aj nakrúcať film ako herečka. Nemá teraz na nás ani chvíľu času. Plány však máme. Všetky tri chceme ísť do Nepálu k Dorotke, Terezka tam pôjde na trak a ja by som si mala liečiť chrbát. To však až na jeseň.

Ako oddychujte teraz?
Plávam. Je úžasné, aká teplá voda je toto leto.

Kam chodíte plávať?
No, určite to poviem, aby ma tam obzerali!

Je to nudapláž?
Vyzliekanie by som neriskovala. Ale jazier je našťastie plno. Tento rok sme boli aj na Lipne, chodíme po Česku, s Jirkom sme boli aj v Španielsku, ešte pred sezónou, nikoho tam nebolo. Krásne. Bohužiaľ, teraz som s ním nemohla ísť pre nakrúcanie.

Nedávno ste hrali v Bratislave v českej inscenácií hry Mira Gavrana Všetko o ženách. Prišli ste z Prahy ako česká alebo slovenská herečka?
Ale ja nie som v Prahe! Som v Bratislave. V Prahe len hosťujem tak, ako tam hosťuje napríklad Milka Vášáryová, Milan Lasica a viacerí herci od nás.

Lenže vy tam máte aj byt.
Áno, lebo tam mám dcéru. Terezka študuje na FAMU. A mám tam partnera Jirku Chlumského. Presúvame sa podľa toho, kto má kde prácu. Raz sme v Bratislave, raz v Prahe, aby sme boli spolu.

Ako sa cíti váš partner na Slovensku?
Veľmi dobre. Má tu veľa priateľov, a to nielen vďaka mne. Naopak, mal ich ešte predtým, ako sme sa spoznali. Na Slovensku už pracoval a všetci z môjho okolia ho poznali skôr ako ja – kolegovia z Astorky aj kamaráti, s ktorými chodíme na dovolenky. Rozprávali o ňom, len ja som nevedela, o koho ide.

A teraz sa nevydávate?
Nedávno si novinári vymysleli môj vydaj. Bola to kačica. Nikdy nehovor nikdy, ale zatiaľ to vôbec neriešime. Máme sa radi a je nám dobre. Jirko je práve teraz v Sao Paule na festivale s filmom Nedodržaný sľub. Jeho rodičia pracovali v zahraničnom obchode a Jirko v Brazílii vyrastal. Vie perfektne po portugalsky.

Ako sa na ňom prejavuje, že žil sedem rokov v Brazílii?
Myslím, že na ňom vidno ten dlhodobý pobyt v cudzine. On je kozmopolita a je tým veľmi sympatický. Má rád aj Slovensko, aj Slováci ho majú veľmi radi. Taký vzťah má aj s inými národmi. Vyrastal medzi černochmi a Brazílčanmi, takže je iný. Nemá nezdravú národnú hrdosť.

Kedysi vedel váš Jiří Chlumský po slovensky povedať iba „hej“. Pokročil?
Pokročil tak, že sa ma pýta: Čo robíš?, a nie Co děláš, ako predtým. Tieto slová sa mu mimoriadne páčia. Ale niekedy ich povie po slovensky viac a je to dosť smiešne. Robí to však rád a ja ho rada počúvam.

Ako vás prijala partnerova rodina?
Žiaľ, jeho mama už nežije, ale nemám nijaké problémy s česko-slovenskou rodinou. V česko-slovenskej rodine si žijem už dávno. Môj brat, ktorý je o osem rokov starší, sa oženil s Češkou, má štyri deti, žijú v Česku, takže sú to Česi… My sme sa vždy pravidelne stretávali, je pre mňa teda prirodzené, že Česi a Slováci sú spolu.

S Jiřím Chlumským ste spolupracovali vo filme, v televízii, ale zostali ste verná aj divadlu. Účinkujete napríklad v cykle Leto hereckých osobností, s ktorým ste hosťovali v Bratislave. Ako vznikol tento projekt?
Som rada, že aj ja hrám v agentúrnom divadle Studio 2, ktoré vedie veľmi schopný mladý muž Michal Hrubý. Vyštudoval produkciu, nemá nijaké divadlo ani stály divadelný priestor, a predsa má v repertoári asi desať rôznych predstavení. On pripravuje Leto hereckých osobností, kde hrajú také herečky a herci ako Ivana Chýlková, Eva Holubová, Dáša Havlová, Jana Krausová, Karel Roden a ďalší. Hrubý si vyberá silné herecké osobnosti a spolu s nimi hľadá vhodný titul.

Ako sa teda s Hrubým spolupracuje?
Hráme väčšinou vonku alebo v nejakom prenajatom divadle po celý rok. Neuveriteľné je, že Michal Hrubý má divákov, ktorí za ním idú do každého divadla. Má vždy plné hľadisko, ešte sa nestalo, že by nebolo vypredané. V Lete hereckých osobností som naštudovala už dve predstavenia – jedno bola poľská monodráma Jašek, hrala sa dva roky, a potom som naštudovala Všetko o ženách, inscenáciu, s ktorou sme boli aj v Bratislave. Hrali sme ju aj na Vyšehrade v Prahe a bolo to úžasné. Tam sa mi veľmi dobre hrá.

Pôsobí na vás miesto, kde hráte?
Vždy vnímam prostredie, v ktorom hrám. V Bratislave sme napríklad hrali na nádvorí Primaciálneho paláca a potom, pre počasie, v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Musím povedať, že na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého v Primaciálnom paláci sa mi nehralo veľmi dobre. V predstavení máme mikroporty, vraj sa to inak nedá ozvučiť, a mne sa to strašne ozývalo. Znelo to ako rozhlasová hra. A všimla som si, že ani diváci veľmi nereagovali, nebola taká atmosféra, na akú sme zvyknutí. Ale v Hviezdoslavovom divadle to bolo úžasné! Tam sa mi hralo výborne, to divadlo má nádhernú atmosféru.

Nepôsobí už opusteno?
Trošku áno. Museli priniesť svetlá, ale na javisku a v hľadisku je cítiť génius loci.

V Lete hereckých osobností hrajú výborní herci. Ale aké sú texty? Nie sú príliš ľahké?
Všetko o ženách hrám s Jitkou Schneiderovou a Jankou Krausovou. Každá sme iný typ a každá hráme päť postáv. Veľmi si rozumieme. Samy sa pri tom zabávame a máme možnosť improvizácie. Pre mňa je to síce odľahčenie, ale nie je to nejaký najspodnejší bulvárny druh. Na predstavení bol aj Juraj Johanides, ktorý povedal, že to bolo skvelé, že je to ako francúzska komédia. Miro Gavran je uznávaný súčasný autor.

A ako vás vnímajú českí diváci?
Viac som teraz aj na Slovensku, takže môžem porovnať. Aj u nás, aj v Česku sú ľudia, ktorí si umelcov vážia a sú milí. Podávajú mi ruky, prejavujú náklonnosť, usmievajú sa. A sú aj ľudia, ktorí majú hlúpe poznámky. Celkovo však asi platí, že Česi si vedia viac uctiť umelcov. Aspoň ja to tak pociťujem. Možno sa mýlim a možno je to len tým, že doma nikto nie je prorokom.

Možno je to aj tým, že Česi sa viac venujú propagácii. Robia viac filmov, majú viac divadiel, majú Českého leva…
Aj my sa snažíme. Máme Slnko v sieti. Verím, že to bude mať tiež ohlas a vplyv. Už sa začalo aj nakrúcať viac filmov. Musíme byť trpezliví. Vyzerá to nádejne.

Anna Šišková
narodila sa 30. júna 1960 v Žiline
študovala na Pedagogickej fakulte v Prešove
začiatkom 80. rokov sa stala členkou Činohry Divadla Jonáša Záborského
od roku 1981 pôsobila v trnavskom Divadle pre deti mládež
po vzniku súboru sa stala členkou Divadla Astorka Korzo '90 v Bratislave
hrá v rôznych divadlách aj v Česku a v úspešných filmoch
za postavu vo filme Musíme si pomáhať získala Českého leva 2000
ďalšie filmy a seriály: Kruté radosti, Konečná stanica, Slnečný štát, Místo nahoře, Místo v životě, Eden, Letiště, Rádio
v divadle v poslednom čase zaujala najmä postavami: v Divadle Aréna Barbara v predstavení Perfects days, v Astorke žena spisovateľa Tolstého v predstavení Tolstoj a peniaze.
má dve dcéry Dorotu a Terezu
jej životným partnerom je český režisér Jiří Chlumský

debata chyba