Odstúpilo vedenie Opery SND. Dôvod prezradí neskôr

Riaditeľ Opery Slovenského národného divadla Pavol Smolík odstúpil z funkcie. Spolu s ním odchádza aj šéfdramaturg opery Slavomír Jakubek a šéfdirigent Rastislav Štúr. Dôvod v stredu neuviedli, povedia ho neskôr.

26.08.2009 14:56 , aktualizované: 19:08
Pavol Smolík Foto:
Pavol Smolík
debata

Generálna riaditeľka SND Silvia Hroncová bola z ich kroku prekvapená. Do včera o žiadnom konflikte v opere, ktorý by mohol viesť až k odstúpeniu riaditeľa, nevedela. Situáciu komentovať nechcela. „Ešte sme s odstupujúcim pánom riaditeľom nehovorili, takže sa k tomu zatiaľ nebudem vyjadrovať,“ povedala s tým, že dôvod odstúpenia nepozná.

„Prepáčte, teraz sa k tomu nebudeme vyjadrovať. Vyjadríme sa spoločne najneskôr na budúci týždeň,“ reagoval esemeskou pre Pravdu Rastislav Štúr.

Silvia Hroncová bude o situácii vo štvrtok hovoriť s ministrom kultúry Markom Maďaričom. Nastávajúca sezóna nie je podľa nej ohrozená. „Určite nie. Je naozaj dobre pripravená,“ povedala.

Pavol Smolík bol poverený vedením opery od decembra 2008. V apríli 2009 ho jedenásťčlenná komisia jednomyseľne vybrala spomedzi štyroch kandidátov na post riaditeľa a Silvia Hroncová ho na jej odporučenie vymenovala. Na otázku Pravdy, či sa nebojí stať riaditeľom opery po tom, čo jeho traja predchodcovia nemali vo funkcii dlhší život ako jeden rok, odpovedal Smolík v apríli: „Určite nie. Ale mám pred touto funkciou v každom prípade rešpekt. Ten je nevyhnutnou podmienkou, aby sa človek nedopustil chýb.“ V opere plánoval napríklad výraznejšiu spoluprácu so zahraničím.

Smolík bol piatym riaditeľom opery, odkedy divadlo vedie Silvia Hroncová. Na poste vystriedal Gabrielu Beňačkovú. Operu viedla niečo menej ako päť mesiacov, potom požiadala o uvoľnenie z funkcie. Pred svetoznámou opernou speváčkou zastával tento post dirigent Oliver Dohnányi. Vo funkcii vydržal rok. Riaditeľka ho po ich vzájomnej dohode odvolala, aby sa mohol „naplno venovať svojej profesii dirigenta“. Pred ním bol takisto desať mesiacov vo funkcii Peter Mikuláš. „Opera je v SND najzložitejší organizmus, nielen čo sa týka umeleckej, ale aj organizačnej stránky. Je to najväčšie teleso s takmer 400 ľuďmi, a tak je tam aj veľa rôznych záujmov,“ odpovedala Hroncová na otázku, prečo sa najčastejšie strieda vedenie práve v opere.

Riaditeľom, ktorý v opere prežil niekoľko divadelných sezón, bol naposledy v rokoch 2002 až 2006 Marián Chudovský. Ten vo februári vyzval Hroncovú, ktorá divadlo vedie od júna 2006, aby odstúpila. Jej riadenie divadla nazval nezodpovedným hazardom a vyčítal jej časté personálne výmeny na riadiacich postoch. Divadlo jeho list označilo za „emotívnu a subjektívnu výpoveď“, a preto nepovažovalo za potrebné naň reagovať.

debata chyba