Hroncová odstúpila, SND povedie Smolík

Generálna riaditeľka Slovenského národného divadla Silvia Hroncová po viac ako troch rokoch odstúpila z funkcie. Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár potvrdil, že minister kultúry Marek Maďarič prijal jej abdikáciu a vedením divadla poveril Pavla Smolíka, doterajšieho riaditeľa opery.

27.08.2009 12:40 , aktualizované: 15:19
Silvia Hroncová Foto: ,
Silvia Hroncová
debata

Pred Hroncovou odstúpili aj šéfovia opery a činohry. „V SND naďalej vo viacerých zložkách pretrváva konzervatívne myslenie, ktoré odmieta porovnávanie s európskou úrovňou. Toto je podstatou nášho sporu,“ uviedla vo vyhlásení Silvia Hroncová.

„Po zistení, že nemám v tomto smere u časti Opery a časti Činohry SND podporu, rozhodla som sa ministrovi ponúknuť abdikáciu,“ vys­vetlila svoje jednanie (Celé vyhlásenie Silvie Hroncovej si prečítajte tu).

„Minister kultúry to považuje z jej strany za správny krok po tom, čo jej v stredu svo­jimi rozhodnutiami vyjadrili nedôveru riaditeľ Opery SND Pavol Smolík a riaditeľ Činohry SND Štefan Bučko,“ povedal Bednár. Spolu so Smolíkom sa funkcie vzdal aj šéfdramaturg opery Slavomír Jakubek a šéfdirigent Rastislav Štúr.

Smolík aj Bučko sa po Hroncovej abdikácii a stretnutí s ministrom vracajú na svoje miesta.

Hroncová bola prvou ženou na čele národného divadla, zvolili ju pred viac ako tromi rokmi na päťročné obdobie. Kritici jej vyčítali predošvetkým časté personálne výmeny. Od jej nástupu sa nemenil len šéf baletu. K svojmu rozhodnutiu sa Hroncová vyjadrí neskôr popoludní.

Počas Hroncovej pôsobenia sa divadlo presťahovalo do novej budovy na brehu Dunaja. Hroncová bola prvou ženou na čele národného divadla.

Tento týždeň došlo k výmene aj na čele Slovenského národného múzea, keď Maďarič odvolal jeho riaditeľa Petra Marákyho. Nového šéfa múzea tiež vyberú v konkurze, dôvody Marákyho odvolania nie sú známe.

debata chyba