Nová scéna chystá muzikál o Edith Piaf aj Marlene Dietrich

Do života dvoch z najslávnejších umelkýň minulého storočia, šansoniérky Edith Piaf a herečky Marlene Dietrichovej budú môcť "nakuknúť" návštevníci Divadla Nová scéna, ktoré o nich chystá muzikál.

03.09.2009 01:00 , aktualizované: 11:09
Karin Olasová Foto:
Karin Olasová si zahrá Marlene Dietrich.
debata

Okrem „nesmrteľných“ piesní oboch žien, ktoré boli priateľky, však na jeho scéne budú znieť aj nedávne hity z hitparád, keďže divadlo začína hľadať chlapčenskú skupinu.

Vedenie divadla na dnešnej tlačovej konferencii povedalo, že dodnes obdivovanú speváčku bude v komornom muzikáli Évy Patakiovej hrať herečka Kristína Turjanová a jednu z najobdivova­nejších hviezd strieborného plátna Karin Olasová. „Kristína Turjanová má v sebe fantasknosť aj rozmer takého dramatična, čo v živote a tej svojej profesionálnej kariére a v ľudskom putovaní mala Edith Piaf,“ povedal hlavný dramaturg divadla Svetozár Sprušanský.

Turjanová, známa z nitrianskeho Divadla Andreja Bagara i televíznej Ordinácie v ružovej záhrade, však podľa neho má v sebe aj niečo detské, čím mu pripomína Edith Piaf. Pseudonym tejto krehkej ženy so silným hlasom totiž znamená Vrabčiak.

„Je to príbeh aj o tom, ako sa stretli, kde budú aj prvky ich životných etáp. Ale je to aj príbeh ich vzťahu, ktorý nie je vždy jednoduchý, ale zaujímavý,“ dodal Sprušanský. Herečky pritom dostanú neľahkú úlohu, naštudovať piesne z repertoáru oboch legiend.

Divadlo ešte bude v septembrovom konkurze hľadať alternantku pre postavu Piaf, začne však aj pátrať aj po členoch chlapčenskej skupiny, ktorá bude „lámať“ dievčenské srdcia na jeho javisku. Na budúci rok totiž plánuje premiéru muzikálu Boyband o kariére jednej kapely, ale aj zákulisí šoubiznisu.

„Budú konkurzy pre mladých, skúsených, aj menej skúsených adeptov, ktorí potom budú hlavnými protagonistami tohto muzikálu,“ povedal Sprušanský. Hľadať budú mladých spevákov od 18 do 32 rokov, ktorí budú spievať hity najslávnejších kapiel posledných rokov ako Backstreet Boys, Take That či N˙Sync. Divadelníkov inšpirovala nielen popularita speváckych televíznych súťaží, do ktorých sa hrnú tisícky mladých ľudí, ale aj samotný muzikál. Ten totiž úspešne hrajú na viacerých európskych javiskách. Nová scéna ho bude inscenovať ako prvé divadlo na Slovensku.

„Boyband sa dnes uvádza na mnohých európskych scénach a dodnes úspešne kraľuje na Londýnskom West Ende, kde je naozaj hitom,“ dodal Sprušanský, ktorý si pozrel predstavenia v Budapešti a Varšave. Muzikál Petra Quiltera ukazuje cestu jednej skupiny od jej vzniku cez slávu, odriekanie, ale aj závisť a pretvárku.

debata chyba