Hroncovú môže v SND nahradiť aj Jarjabek

Prevrat, ktorý pred týždňom odstavil generálnu riaditeľku Slovenského národného divadla Silviu Hroncovú, nemá vyniesť k moci rebelov. Do kresla šéfa divadla však môže smerovať poslanec Národnej rady Dušan Jarjabek (Smer).

03.09.2009 14:57 , aktualizované: 17:21
Silvia Hroncová Foto: ,
Silvia Hroncová
debata

Jarjabek záujem nevylúčil, nepovedal ani, či sa prihlási do výberového konania. „Nerozmýšľam o tom. Akurát rozmýšľam, prečo nastala takáto situácia, prečo odstúpila Silvia Hroncová a vedenie. Nový riaditeľ môže urobiť také isté chyby,“ povedal Jarjabek pre Pravdu.

Výberové konanie, ktoré sľúbil minister kultúry Marek Maďarič na post šéfa divadla vypísať, by sa malo konať približne v polovici novembra.

„Neuvažujem o tom, že sa prihlásim,“ povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii dočasný generálny riaditeľ divadla Pavol Smolík. Práve jeho odchod z kresla riaditeľa Opery SND viedol k odstúpeniu Hroncovej. Niekoľko hodín po tom ho minister kultúry povýšil a do divadla vrátil.

Prečo sa vzbúrili
Smolík spolu s dramaturgom Opery SND Slavomírom Jakubkom a šéfdirigentom Rastislavom Štúrom vo štvrtok vysvetľovali, prečo sa rozhodli minulú stredu z divadla odísť: „Hlavným problémom bolo neustále zasahovanie generálnej riaditeľky do kompetencií riaditeľa Opery SND (dramaturgické plány, pozývanie hostí…). Pani Hroncová si spolu s ľuďmi z externého prostredia vytvorila akési tieňové vedenie a tieňovú dramaturgiu,“ napísali vo vyhlásení. Jakubek a Štúr potom zdôraznili, že odstúpili na podporu Smolíka.

A vysvetľoval aj riaditeľ Činohry SND Štefan Bučko, ktorý funkciu zložil o deň neskôr: „Človek môže prísť o funkcie. Ale keď sa stráca spätná väzba, stráca sa funkcia funkcie. Zdalo sa mi, že spätná väzba sa u generálnej riaditeľky stratila,“ povedal Bučko.

Zostáva aj Radačovský
Smolík, Bučko a Jakubek ďalej vymenúvali, v čom s Hroncovou nesúhlasili. A spoločným menovateľom bolo najmä sústreďovanie moci do rúk generálnej riaditeľky. To jej v uplynulých rokoch vyčítali mnohí kritici.

„Vedel som o tých problémoch. A práve preto som sa prihlásil,“ vysvetlil Smolík, prečo šiel do výberového konania. Šéfom Opery sa totiž stal až v máji, dlhé roky predtým pôsobil ako jej dramaturg. „Dva dni pred abdikáciou som Silvii Hroncovej jasne povedal svoje výhrady. A potom som sa vyspal…“ uviedol tiež.

Štvorica zároveň uviedla, že ich odchod nemožno vnímať ako postoj celých súborov. „Keď sa človek rozhoduje osobne, nemusí na to mať mandát,“ povedal Štefan Bučko.

Spolu s odídencami, ktorí sa do divadla vrátili niekoľko hodín po odchode Silvie Hroncovej, zostáva v kresle šéfa Baletu SND aj Mário Radačovský. Ten jediný z funkcie neodstúpil. Do divadla prišiel s Hroncovej nástupom. Ako jediný riaditeľ odolal mnohým výmenám, ktoré sa konali na čele ďalších súborov v uplynulých rokoch. A Hroncová ho po svojom odchode z divadla viac ráz spomenula ako príklad, s kým sa výborne a s výbornými výsledkami spolupracovalo.

„K tomu, čo sa stalo, sa vyjadrím neskôr. Musím si to premyslieť. Ale najdôležitejší je súbor. Preto zostávam,“ povedal Radačovský.

Jubilejnú sezónu otvorí v piatok Vargicová
Sopranistka Ľubica Vargicová a jej hostia otvoria v pia­tok 90. sezónu Slovenského národného divadla. V programe uvedú najmä operné árie, ktoré nemá Opera SND v súčasnosti v repertoári. Koncert povedie dirigent Ralf Weikert, začne sa o 19. h v sále opery a baletu novej budovy divadla. S poprednou sopranistkou vystúpi v programe úspešný tenorista Pavol Bršlík, barytonista Vladimír Chmelo a sólisti Opery SND mezzosopranistka Terézia Kružliaková a basista Peter Mikuláš. Predstaví sa aj flautista Daniel Jankovič.

anketa Čo hovoríte na zmeny v SND a pôsobenie Silvie Hroncovej?

Andy Hryc, herec a podnikateľ
„Hroncová sa nikdy nemala stať riaditeľkou SND. SND by mal riadiť manažér, nie divadelný vedec. V konkurze bola najslabšia, ale vybrali ju. Teraz, chvalabohu, odišla.“
Wanda Hrycová, dcéra Andyho Hryca, bola Hroncovej protikandidátkou vo výberovom konaní v apríli 2006

Adriana Kučerová, sólistka Opery SND
„Nemôžem sa k tomu veľmi vyjadrovať. Nemám informácie, na základe ktorých by som si mohla vytvoriť objektívny názor. Pôsobím v zahraničí, nie som na Slovensku, takže do toho nevidím. Ale každé nepokoje, ktoré sa v divadle dejú, sú v jeho neprospech. Ale aj takéto veci sa stávajú. Mrzí ma, že situácia v divadle nie je dlhodobo stabilizovaná.“

Boris Farkaš, herec Astorka Korzo
„Prišiel som z dovolenky, takže som o tom len niečo začul. Musím to ešte prepátrať. Bol som prekvapený, že k tomu došlo, ale neviem sa k tomu vyjadriť, lebo nevidím do ich vnútorných vecí. Nemám ani tip, kto by sa mohol stať novým šéfom. Ale vopred ho ľutujem, pretože je ťažké ukočírovať tri zložky, pričom každá má iné predstavy.“

Emil Horváth, člen Činohry SND
„K tomu sa nemám čo vyjadrovať. Riaditeľ sa vymení, inštitúcia bude fungovať ďalej. O novom riaditeľovi rozhodne odborná komisia.“

debata chyba