Zmení ministerstvo kvôli Dvorskému zákon?

Ak by chcel minister kultúry Marek Maďarič vymenovať Petra Dvorského za nového šéfa Slovenského národného divadla priamo, musel by parlament zmeniť zákon o SND. Ten totiž vyžaduje, aby generálny riaditeľ vzišiel z výberového konania. Dvorský Pravde potvrdil, že mu minister miesto šéfa ponúkol.

07.01.2010 05:50
Peter Dvorský Foto:
Peter Dvorský
debata

„Pán minister sa ešte ani nerozhodol, aký postup zaujme. Ešte nie je vylúčené ani výberové konanie,“ povedal hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. A priznal, že ak by chcel minister priamo vymenovať nového šéfa divadla, treba upraviť zákon.

„Hoci sme v tomto období svedkami, že sa zákony menia len pre záujmy jedného či dvoch ľudí, toto nie je v poriadku,“ povedala poslankyňa Magda Vášáryová (SDKÚ), ktorá je členkou parlamentného výboru pre kultúru a médiá. „Chápem, že minister kultúry má problém. Nemá riaditeľa SND, nemá riaditeľa Slovenského národného múzea, nemá riaditeľa Slovenskej národnej galérie. Ale som proti tomu, aby sa jeho problém riešil zmenou zákona,“ dodala.

Na konci augusta minulého roka odvolal Maďarič riaditeľa SNM Petra Marákyho. Na začiatku decembra požiadal o uvoľnenie z funkcie riaditeľ SĽUK-u Peter Litomerický. Na obe miesta ministerstvo vypísalo výberové konania. A ku koncu decembra odstúpila z funkcie šéfka SNG Katarína Bajcurová.

Podľa poslanca Jána Podmanického (Smer) z výboru pre kultúru a médiá by bola zmena zákona v poriadku. „Myslím si, že v demokracii, kde každé štyri roky ľudia rozhodnú, kto ich bude zastupovať, má minister plné právo, aby mal možnosť vymenovať ľudí, ktorí budú vykonávať mandát, ktorý on dostal,“ uviedol.
Takmer všetkých riaditeľov kultúrnych organizácií, ktoré zriaďuje štát, musí minister vymenovať na základe výberového konania.

Poverený riaditeľ SND Pavol Smolík má mandát do konca februára. Ak by chcel minister vymenovať nového šéfa od 1. marca, musel by zákon o SND prejsť cez skrátené legislatívne konanie. „Čudovala by som sa Petrovi Dvorskému, ak by sa nechal vtiahnuť do tejto hry so zmenou zákona,“ povedala Vášáryová.

Podľa operného kritika Pavla Ungera by zmenou zákona vznikla nerovnosť šancí. „Viem, čo adepti na post riaditeľa z neúspešného výberového konania ponúkli. V prípade priameho vymenovania by táto ponuka zostala medzi štyrmi očami, čo nie je transparentné,“ zdôvodnil Unger, ktorý bol členom výberovej komisie, čo šéfa SND v polovici decembra nezvolila.

„Generálny riaditeľ SND musí byť človek so silným ťahom a ráznymi cieľmi. Musí tiež dokázať čeliť na jednej strane tlakom zvnútra demoralizovaného súboru a na druhej strane musí byť iniciatívny voči zriaďovateľovi. Mám pochybnosti, či Peter Dvorský tieto vlastnosti má,“ pokračoval Unger. Podľa neho nesmie mať nový šéf SND osobné a politické väzby.

Dvorský v roku 1998 kandidoval do parlamentu za Stranu občianskeho porozumenia Rudolfa Schustera. Neskôr to zhodnotil ako chybu a do politiky ho podľa jeho slov už nikto nedostane.

S ministrom Maďaričom sa má Dvorský stretnúť v polovici januára. „Ale ešte mi pán minister nedal termín. Zatiaľ vám nemôžem povedať žiadnu konkrétnu správu,“ povedal pre Pravdu Dvorský, ktorý je v súčasnosti v zahraničí.

debata chyba