Dokázal by Dvorský zreformovať Národné divadlo?

Ak by sa Peter Dvorský stal riaditeľom Slovenského národného divadla, revolúciu na prvú divadelnú scénu pravdepodobne neprinesie.

09.01.2010 18:00
SND, novostavba Foto:
Novostavba Slovenského národného divadla
debata

„Systém štátnych kultúrnych inštitúcií na Slovensku potrebuje už veľmi dlho zásadnú reformu a prehodnotenie fungovania. SND je v tomto prípade ikonou celého systému a akýkoľvek generálny riaditeľ bude čeliť výzve zásadnej reformy,“ vysvetlila teatrologička Zora Jaurová. „Nedávny pokus o takúto reformu bývalej riaditeľky Silvie Hroncovej narazil na zásadný odpor vnútri divadla, a je veľmi ťažké si predstaviť, že ktokoľvek iný zvládne túto výzvu bez toho, aby našiel politickú ochotu meniť celý systém kultúrnej politiky na Slovensku,“ dodala.

Podľa spisovateľa a kritika situácie v SND Michala Hvoreckého je problémom to, že nie je presne rozhodnuté, čo sa má od nového šéfa divadla očakávať. „Ak sa má zakonzervovať súčasný stav divadla, tak je Peter Dvorský ideálna osoba. U nás zbožňujú ministri kultúry mať za riaditeľa SND známeho umelca. Ale myslím si, že on nepríde so žiadnou novou radikálnou koncepciou či stratégiou, ktorá by sa pokúsila zmeniť štatút tejto inštitúcie a skutočne by ju mohla od základov zreformovať,“ povedal. „Ak chceme urobiť zásadnú zmenu a podľa mňa tá je nutná, tak potom je Dvorský veľmi zlá voľba,“ povedal s tým, že už je čas spraviť revolúciu a začať nové obdobie tejto inštitúcie.

Sólistka Opery SND Ľubica Vargicová by Dvorskému ako novému šéfovi divadla dôverovala. „Budem veriť, že práve jemu by sa podarilo stabilizovať situciu v divadle, ktorá nie je vôbec dobrá,“ povedala.

Riaditeľ divadla Astorka Korzo Vlado Černý, ktorý bol členom výberovej komisie, čo v polovici decembra riaditeľa SND nezvolila, si myslí, že Dvorský by bol správnym človekom na správnom mieste. „Petra Dvorského si určite bude každý vážiť za to, že je to vynikajúci spevák. Je to naša skvelá osobnosť,“ povedal.

debata chyba