Dvorský teraz šéfom divadla nebude

Peter Dvorský, ktorý bol favoritom na nového šéfa Slovenského národného divadla, je nateraz mimo hry. Na miesto generálneho riaditeľa včera ministerstvo kultúry vypísalo nové výberové konanie. A uchádzači musia mať znova vysokoškolské vzdelanie. Známy tenorista absolvoval iba konzervatórium.

10.02.2010 10:58
Peter Dvorský Foto:
Peter Dvorský
debata

„Ak by to bolo inak formulované, prihlásenie sa do konkurzu zvážim,“ povedal pred týždňom pre Pravdu Dvorský, ktorému minister kultúry Marek Maďarič po prvom, neúspešnom výberovom konaní šéfovskú stoličku neoficiálne ponúkol.

„Minister kultúry sa po zvážení všetkých okolností, ako aj na základe absolvovaných rozhovorov, rozhodol, že na obsadenie postu generálneho riaditeľa SND vyhlási druhé výberové konanie,“ povedal hovorca ministerstva Jozef Bednár. Maďarič sa do konca januára stretával s osobnosťami kultúrneho života a žiadal ich, aby v prípade záujmu vypracovali víziu fungovania a smerovania SND.

„Povedali sme si, čo je možné a čo nemožné. Pán minister sa potom rozhodol, že vypíše nový konkurz, a rozišli sme sa tak, že snáď sa ja prihlásim do tohto konkurzu,“ povedal Dvorský. A priznal sklamanie, že sa nemôže prihlásiť.

Divadlo zatiaľ vedie šéf Opery Pavol Smolík, ktorého riadením poveril minister Maďarič po tom, čo v auguste minulého roka odstúpila šéfka SND Silvia Hroncová. Ale Smolíkov mandát vyprší na konci februára, prihlášky do nového konkurzu možno posielať do 10. marca. „Otázku poverenia, ktoré pánovi Smolíkovi platí do 1. marca, ministerstvo kultúry vyrieši v najbližších dňoch,“ uzavrel Bednár.

debata chyba