Milan Sládek rozpráva bez slov. Už 50 rokov

Aj po 50 rokoch na divadelných doskách má Milan Sládek strach. A po predstavení nezabudne poďakovať obecenstvu.

16.03.2010 05:57
V nedeľu večer Milan Sládek v SND neodohral len... Foto:
V nedeľu večer Milan Sládek v SND neodohral len predstavenie Best of, uviedol aj do života knihu Sila okamihu.
debata

„Bál som sa, že z takejto veľkej sály sa predajú lístky len do prvých troch radov. Keď mi volali, že prízemie už je vypredané, povedal som si, dobre, balkón hore sa dá zakryť,“ žartoval po výberovom predstavení Best of svetoznámy slovenský mím. V sále opery a baletu novej budovy Slovenského národného divadla bolo voľných len pár sedadiel.

Hoci Sládek celý večer na javisku rozprával bez slov a po predstavení sa divákom rovnako poďakoval, nakoniec sa postavil k mikrofónu a ďakoval ešte raz. Po „normálnych“ predstaveniach to nerobí, Best of však nebolo bežné predstavenie. Nielen preto, že pantomíma sa na dosky opery a baletu nedostáva často. Milan Sládek predstavenie Best of pripravil pre 50. výročie svojej divadelnej kariéry a navyše sa do života uvádzala kniha Umenie okamihu. Kniha vyšla s podporou ministerstva kultúry vo vydavateľstve Slovart.

Slovenský majster pantomímy v knihe, na ktorej spolupracoval s Antonom Kretom, zozbieral spomienky na 50-ročnú umeleckú dráhu. Po roku 1968 odišiel zo Slovenska a vystupoval v 55 krajinách. Najprv žil a pracoval vo Švédsku, neskôr v Nemecku a od roku 1974 žil v Kolíne nad Rýnom, kde založil divadlo pantomímy Theater Kefka – podľa mena jeho prvej postavy. V roku 1990 sa vrátil na Slovensko, na jeho podnet bola zrekonštruovaná historická budova bratislavského Divadla Aréna. V roku 2002 sa vrátil do Kolína.

debata chyba