GUnaGU oslávi 25. výročie v Bare Argentína

Štvrťstoročie Divadla GUnaGU v piatok otvorí premiéra hry Bar Argentína z pera Viliama Klimáčka. Hra je pocta a odkaz na scénu z predstavenia Argentína, ktorú v roku 1997 vymyslel slovenský scénograf Aleš Votava. Práve ona je jednou z odkazov na predošlú divadelnú tvorbu GUnaGU. "V hre máme 25 minicitácií z iných predstavení, ktoré sme počas 25 rokov hrali," povedal Klimáček.

25.03.2010 17:43
Viktor Horján, Zuzana Porubjaková Foto:
V novej hre sa predstavia Viktor Horján aj Zuzana Porubjaková.
debata

Vo fiktívnom bare niekde v Bratislave sa stretávajú traja narkomani z troch epoch. Vojak, ktorý bral morfín ešte pred druhou svetovou vojnou. Bývalý športovec, ktorý fetoval toluén, pretože v čase socializmu sa nedalo zohnať nič iné a dievča zo súčasnosti, ktoré preváža v žalúdku kokaín. „Sú to aj drogové dejiny v Československu. V postavách sú skryté rôzne veci, čo sme videli a zažili. Nejde však o konkrétne portréty, ale skôr o všeobecný symbol,“ vysvetlil spoluzakladateľ GUnaGU Klimáček.

Predstavenie bude podľa neho pre divákov zaujímavé, či už po divadelnej alebo tanečnej a textovej stránke. „Traja narkomani sa zídu v bare, ktorý je niečo ako peklo. A to peklo je vlastne byť závislý, nemať dávku. Rozprávajú sa spolu a každý z nich hovorí, ako sa dostal k drogám. A keďže sme v divadle GUnaGU, hovoria to dosť zábavným spôsobom,“ dodal Klimáček.

V hlavných úlohách sa predstavia Viktor Horján, Csongor Kassai a Zuzana Porubjaková. Projekt 25 × 25 GUnaGU zakončí 25. apríla Klimáčkova 15-minútová hra Tichý pôvab bankomatov. Predstavenie zahrajú počas dňa 25-krát a vystrieda sa v ňom takmer celé divadlo.

debata chyba