SND pokračuje v dramatizácii slovenskej tvorby

Na líniu dramatizovanej slovenskej prozaickej tvorby nadviaže Činohra Slovenského národného divadla (SND) svojou aktuálnou novinkou. Už tento víkend uvedie na javisku Štúdia v novej budove na Pribinovej ulici v Bratislave inscenáciu diela Ivana Horvátha Bratia Jurgovci v dramaturgii Petra Pavlaca a v réžii Ľubomíra Vajdičku. Hlavným hrdinom - štyrom súrodencom, svoje tváre prepožičajú Marián Geišberg, Jozef Vajda, Richard Stanke a Robert Roth.

21.03.2013 05:00
Robo Roth Foto:
Herec Robo Roth
debata (2)

Popri nich sa na scéne predstavia – Leopold Haverl, Petra Vajdová, Eva Sakálová a Dominika Zeleníková. Scénu k hre pripravil Jozef Ciller, kostýmy sú z dielne Milana Čorbu a hudba od Petra Mankoveckého. Premiérové predstavenia budú v sobotu 23. marca o 19:00 a v nedeľu 24. marca o 18:00, predpremiéra je v pláne v piatok o 19:00.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa SND Izabela Pažítková, dramatizácia próz Bratia Jurgovci od Ivana Horvátha (1904 – 1960) je sugestívnym rozprávaním s prvkami nadrealizmu, expresionizmu, no najmä impresionizmu. Prináša pohľad na osudy štyroch bratov Jurgovcov – samotára Jána, maliara Tomáša, hospodára Arneho a notára Petra. „Hľadajú zmysel života a naplnenie, ktoré sprevádza osamotenie, izolácia či bezradnosť, ale i ťažko dosiahnuté šťastie. Ján uteká pred svetom do prírody, kde stretá svoju osudovú ženu, ktorá mu však uniká. Tomáš ako tulák blúdi bezcieľne svetom, všade zanecháva nedokončené obrazy, nerealizované vzťahy. Nevie a ani sa nechce usadiť. Arne žije azda najpokojnejší život na rodinnej usadlosti, zmietaný občasnými smútkami, ale upokojený získanou láskou. Peter sa sám stáva obeťou svojho zhýralého života i svojich dvoch žien,“ priblížila dej Izabela Pažítková.

Ako pripomenula hovorkyňa SND, Ivan Horváth je autorom modernej slovenskej prózy prvej polovice 20. storočia, ovplyvnenej európskymi literárnymi prúdmi expresionizmu, dadaizmu, impresionizmu, ale aj nadrealizmu. Bratia Jurgovci sú cyklom noviel v zbierke Človek na ulici (1928).

Na premiéru Bratov Jurgovcov následne o tri týždne – 13. a 14. apríla, nadviaže nová inscenácia Bratia Karamazovovci, ktorou pokračuje dramaturgická línia veľkých prozaických opusov inscenovaných na javisku Činohry SND. V dramatizácii románu Fiodora Michajloviča Dostojevského na scéne Činohry SND stvárni hlavnú úlohu Karamazova Dušan Jamrich a v úlohách súrodencov sa divákom predstavia Milan Ondrík, Tomáš Maštalír, Alexander Bárta a Ľuboš Kostelný. Režijne dielo spracoval šéf činohry Roman Polák.

2 debata chyba