Ťahákom divadiel sú komédie

Komédia je obľúbený žáner, na ktorý slovenské divadlá lákajú návštevníkov. Cez víkend budú mať premiéru dve. Trnavské Divadlo Jána Palárika uvedie v piatok Benátky pod snehom francúzskeho autora Gillesa Dyreka, v nedeľu bratislavské Divadlo Aréna komédiu S brokovnicou na manžela od Štefana Kršňáka.

09.04.2010 08:00
Zuzana Šebová, Peter Kočiš, Kristína Tothová a... Foto:
Zuzana Šebová, Peter Kočiš, Kristína Tothová a Martin Križan (vzadu) v crazy komédii Benátky pod snehom, ktorá má zajtra premiéru v Divadle Jána Palárika v Trnave.
debata

Už tridsaťpäť rokov patrí Kršňákova hra S brokovnicou na manžela k obľúbeným titulom slovenských ochotníckych divadiel. Jednoduchý príbeh o mužovi, ktorý s chuťou varí, štrikuje a upratuje, zatiaľ čo jeho žena „nosí nohavice“, zaujal režiséra Romana Poláka. So žánrom komédie sa na javisku stretol po prvý raz.

„Základnou témou tejto hry je pre mňa humor, ktorý v dnešnej dobe na nás útočí z každej strany, prepadáva nás a okupuje. Stačí si zapnúť akékoľvek médium, všade je nejaký pokus o humor či zábavu. Myslím si, že téma zábavy je v súčasnosti veľmi aktuálna, tak som sa k nej chcel istým spôsobom vyjadriť. S dobrými hercami z Astorky sme sa pokúsili skonštruovať humor cez minikomické situácie, etudy a skeče dohromady. Nejde totiž ani o príbeh, ale o snahu prefiltrovať ľudovú zábavu cez seba spolu s hercami,“ povedal Roman Polák.

Cecíliu, ktorá svojím manželom pohŕda, hrá Zuzana Kronerová. „Komédie som nikdy robiť nechcela. Keď ma režisér Polák oslovil, dostala som po prečítaní scenára ,vysokú horúčku‘. Ale teraz sa musím priznať, že som si hru zamilovala.“ Miro Noga, ktorý sa zhostí úlohy muža, čo plní funkciu manželky, priznal, že skúšanie bola riadna drina. Autorom scény je Jaroslav Válek, kostýmy navrhla Karola Cermak-Šimáková.

Trnavské Divadlo Jána Palárika siahlo po hre Benátky pod snehom súčasného francúzskeho dramatika Gillesa Dyreka. „Je to veľmi dobre vypointovaná komédia, ktorá nie je príliš známa a nehrá sa často. Jej autor je pôvodným povolaním herec, takže divadlo cíti a dobre mu rozumie,“ zdôvodnil výber hry hosťujúci režisér Jiří Seydler. Jeho domovskou scénou je Východočeské divadlo v Pardubiciach.

Príbeh otvára stretnutie dvoch priateľov zo školských čias. Zarozprávajú sa, zaspomínajú a Christopher pozve Jeana-Luca na večeru. Z príjemného stretnutia pri dobrom jedle a víne vo štvorici – obaja majú partnerky – sa však rýchlo stane napínavý večer. A množstvo nepredvídaných spletitých situácií preverí partnerské vzťahy oboch dvojíc.

„Kľúčom k inscenovaniu Benátok pod snehom bol princíp crazy komédie. Určité zveličenie s troškou štylizácie, pretože autor Gilles Dyrek sa ako herec príliš nezaoberá vykresľovaním psychologických rysov svojich postáv, ale vytvára rámec pre inscenáciu,“ dodal Jiří Seydler.

Dvojicu návštevníkov hrajú Peter Kočiš a Zuzka Šebová, pár hostiteľov Martin Križan a Kristína Tothová. Scénu navrhol Ján Zavarský, autorkou kostýmov je Simona Vachálková. O preklad z francúzštiny sa postarala Lýdia Magerčiaková.
Benátky pod snehom premiéruje Trnavské divadlo v sobotu, bratislavská Aréna v nedeľu namieri S brokovnicou na manžela.

debata chyba