Divadelný Absolvent je iný ako film

Román Charlesa Webba Absolvent preslávil rovnomenný film, ktorý roku 1967 nakrútil Mike Nichols. Neskôr dal čitateľsky aj divácky príťažlivému príbehu divadelnú podobu britský dramatik Terry Johnson. Jeho hru s úspechom uvádzali v Londýne aj na Broadwayi. V stredu bude mať Absolvent premiéru v bratislavskom Divadle Aréna.

26.05.2010 09:23
Jana Oľhová ako pani Robinsonová a Juraj Ďuriš... Foto:
Jana Oľhová ako pani Robinsonová a Juraj Ďuriš ako Benjamin v hre Terryho Johnsona Absolvent, ktorá má v stredu večer premiéru v bratislavskom Divadle Aréna.
debata

„Z filmu v našej hre nie je nič,“ zdôraznila režisérka Soňa Ferancová. „Hlavný hrdina Benjamin dospel k pocitu, že so svojím životom musí niečo urobiť. Nezostane len sedieť a rozmýšľať, ale začne konať. Táto téma možno osloví nielen mladých, ale aj ľudí, ktorí už majú kus života odžitého,“ povedala režisérka.

Benjamin Braddock práve skončil štúdiá. Za peniaze bohatého otca precestoval Ameriku, ale putovanie ho už nebaví. Keď sa vráti domov, odmietne kariéru, ktorú mu naplánovali rodičia. Začne si užívať s rodinnou priateľkou pani Robinsonovou, staršou, sexuálne neukojenou dámou. Potom sa však zaľúbi do jej dcéry Elaine…

„Na javisku je dosť veľa sexu. Tieto scény tam však majú svoje miesto, nie sú samoúčelné. Sú vkusné aj dráždivé. Hra nezakryto hovorí o sexuálnom pomere päťdesiatročnej ženy a mladého muža. Myslím, že naša spoločnosť je ešte veľmi puritánska, možno to s niekým aj zamáva,“ spomenula Soňa Ferancová.

Už pri čítaní scenára si režisérka predstavovala v úlohe pani Robinsonovej Janu Oľhovú. Členku Slovenského komorného divadla v Martine považuje za jednu z najzaujímavejších slovenských herečiek. Postavu Benjamina zverila poslucháčovi Vysokej školy múzických umení Jurajovi Ďurišovi. „Bol to z mojej strany vabank, ale vyšiel. Nechcela som, aby ho hral tridsiatnik ako Dustin Hoffman vo filme. A Juraj Ďuriš je veľmi tvárny a zaujímavý aj z hereckej aj vizuálnej stránky,“ vysvetlila režisérka.

Johnsonov Absolvent na javisku Divadla Aréna v Bratislave rozpráva o hľadaní, vzbure, láske a vzťahoch medzi rodičmi a deťmi. Ale najmä o životných rozhodnutiach – súčasných aj minulých – ktoré svojich hrdinov neprestávajú prenasledovať.

debata chyba