Pavlacova Červená princezná má úspech v Maďarsku

Aký život viedla Galina Brežnevová, dcéra sovietskeho komunistického pohlavára, zaujalo slovenského dramatika a spisovateľa Petra Pavlaca.

24.07.2010 09:19
Estzer Csákányi Foto:
Estzer Csákányi ako Galina Brežnevová.
debata

Divadelná hra Červená princezná, ktorú možno vidieť v Divadle Astorka Korzo 90, sa dočkala premiéry aj v Maďarsku. Pod názvom Dolcsaja Vita ju uvedú po včerajšej prvej premiére aj dnes večer na festivale pod holým nebom v turistickej oblasti Szentendre.

Známa maďarská herečka a držiteľka Kosuthovej ceny Eszter Csákányi, ktorú slovenskí diváci poznajú aj z filmu Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ, si asi pred rokom vypýtala od Pavlaca text hry. Odovzdala ho uznávanému spisovateľovi Lajosovi Parti Nagyovi, ktorý urobil jej dramaturgické úpravy pre maďarský kontext. Autor hry Pavlac berie uvedenie svojej hry v Maďarsku v spolupráci so známymi menami ako svoj najväčší autorský profesionálny úspech.

Podnetom pre hru bol pre neho dokument BBC natočený pred osemnástimi rokmi. Hovorí o dramatickom živote Galiny Breženevovej, ktorá sama v snímke vystupovala. Dokument ostal otvorený možnosti pokračovania, ku ktorému však nedošlo. Pavlac preto postavil Červenú princeznú na fiktívnej situácii, ktorá je časovo datovaná dva roky po natočení dokumentu. Hra, v ktorej Galina odhaľuje svoju osobnosť, život, jeho úskalia a sklamania, vykresľuje tragédiu ženy, ktorej najväčším hendikepom bolo, že sa narodila ako Brežnevova dcéra.

Pravidelných predstavení by sa Červená princezná mala dočkať od septembra v jednom z budapeštianskych divadiel, zatiaľ však nie je isté v ktorom.

debata chyba