Málokto sa vie priamo na javisku zblázniť, Vajda to dokáže bravúrne

Jozef Vajda vraj v detstve chcel byť najprv kovbojom, potom hercom. Splnilo sa mu to druhé, už vyše 30 rokov je mimoriadne úspešným a často obsadzovaným slovenským divadelným, televíznym, filmovým a dabingovým hercom.

30.07.2010 07:00
Jozef Vajda Foto:
Herca Jozefa Vajdu diváci tiež uvidia v druhej sérii šou Let´s Dance.
debata

V nedeľu, 31. júla bude mať Jozef Vajda 55 rokov. Narodil sa v roku 1955 v Žiline­.V roku 1977 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a odvtedy do roku 1980 pôsobil v Poetickom súbore Novej scény. Od 1. augusta 1980 až doteraz má angažmán v Činohre SND.

Dlhoročný a skúsený herec oprášil nedávno spolu so známymi herečkami „kočovné divadlo“ a vybrali sa vlani hrať po slovenských mestách. Vyzreté herectvo prezentuje mimo dosiek profesionálneho divadla v dvoch hrách. Postavu päťdesiatnika Otta v hre Neila Simona Domáce väzenie, ktorý kvôli kríze prišiel o prácu a priamo na javisku prišiel z toho o rozum, stvárnil herec tak, že nikto v publiku nepochyboval, že Otto, teda Jozef Vajda sa nadobro zbláznil. Jeho herecké majstrovstvo v hre rovnako dobre doplnila jeho divadelná partnerka Zdena Studenková, ktorá hrá v predstavení chápajúcu manželku Mimi.

V druhej hre – Ryba v trojke sa stotožnil s postavou Rudolfa, verného sluhu troch sestier, obstarožných boháčok, v podaní najväčších stálic slovenského hereckého neba, Márie Kráľovičovej, Zdeny Studenkovej a Zuzany Kocúrikovej, ktorý ich celých tridsať rokov s chuťou obskakuje.

Posledným kinofilmom, v ktorom sa Jozef Vajda predstavil, je slovenský historický film Dušana Rapoša Cinka Panna o cigánskej virtuózke. V tomto hudobnom filme, plnom tanca a spevu si Jozef Vajda konečne zahral cigánskeho vajdu, úlohu po ktorej dlho túžil.

Do jeho bohatej filmovej a televíznej tvorby patria okrem iných, tituly: Horská služba, Alžbetin dvor, Koniec veľkých prázdnin, Tábor padlých žien, Zhŕňajova nevesta, Rozprávka o kuchárovi a drotárovi, Neďaleko do neba, Najatý klaun, Malý vodný had, Jesenná zato veľmi silná láska.

Pred nimi boli desiatky postáv, ktoré stvárnil na divadelných doskách v klasickom i súčasnom repertoári. Najlepšie sa podľa vlastných slov cítil v hereckej úlohe Randla Patricka McMurphyho vo Wassermanovom Prelete nad kukučkiným hniezdom na scéne SND. Za túto postavu ho v roku 1998 nominovali na Divadelné dosky.

V najbližších mesiacoch Jozefa Vajdu na doskách SND uvidíme takmer v desiatke divadelných predstavení, napríklad v Fetišistkách, Hamletovi, Hráčovi, Ksicht či Tak sa na mňa prilepila. Zahral si aj v iných slovenských divadlách.

Do povedomia televíznych divákov sa v poslednom čase dostal aj postavou doktora Mažára v súčasnom televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade.

Diváci Jozefovi Vajdovi občas pripomínajú, že sa podobá na Michaela Douglasa, ktorého herec aj rád dabuje. Svoj hlas prepožičal naposledy animovaným postavičkám v rozprávkach na novom detskom portáli ovce.sk. Nový slovenský animovaný seriál, ktorý sa vracia k tradíciám pôvodnej kreslenej tvorby pre deti a mládež má šíriť osvetu o rizikách internetu, mobilov a nových technológií.

Za výkon v dabingu Jozefa Vajdu v roku 2002 ocenili Zlatou slučkou. V roku 2004 ho nominovali na Krištáľové krídlo a na cenu IGRIC.

Herca Jozefa Vajdu diváci tiež uvidia v druhej...
Riaditeľ televízie Markíza Václav Mika upravuje...
+11Herec Jozef Vajda sa predviedol so sexi...
debata chyba