Shakespeare a Goethe sú klasika, čo má zaručiť tržby

Svet zlomených túžob, snov a zdanlivá všednosť. Aj o tom bude divadelný portrét Milana Rúfusa, ktorý uvedie trnavské Divadlo Jána Palárika v novej sezóne 2010/2011. Diela slovenských autorov ožijú na javiskách viacerých slovenských divadiel, len na prvej scéne - v Slovenskom národnom divadle - nie.

10.09.2010 09:00
Zdena Studenková a Zuzana Fialová v Goetheho... Foto:
Zdena Studenková a Zuzana Fialová v Goetheho Faustovi I., II., ktorého premiéra bude 18. septembra v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.
debata

Jednu z najlepších slovenských komédií Mastný hrniec Júliusa Barča-Ivana pripravuje na november Štátne divadlo Košice. Satirickú komédiu Jána Chalupku Kocúrkovo chystá na marec Divadlo Jonáša Záborského. Aj pôvodný muzikál Quo Vadis. Trnavské DJP, ktoré sa rozhodlo zamerať na rodinu, uvedie aj hudobnú komédiu trnavského rodáka Benjamína Škreka Parva Roma.

Slovenská klasika ožije aj v martinskom Slovenskom komornom divadle.„Hollého Kubo je v Martine slávny, pretože ho tu hral začiatkom 50. rokov Jozef Kroner. Príde ho režírovať Dodo Gombár. Bude to návrat, ale zároveň aj súčasný pohľad,“ povedal dramaturg Róbert Mankovecký.

Nitrianske Divadlo Andreja Bagara pripravovalo na túto sezónu cyklus hier súčasných slovenských dramatikov. „Nedostatok kvalitných textov aj ekonomické problémy nám to znemožnili. Uvedieme iba dramatizáciu románu Dušana Mitanu Koniec hry, ktorú pripravil režisér Roman Polák. Je to tak trochu Zločin a trest po slovensky, napriek tomu, že sa odohráva v prostredí televízneho zákulisia v 80. rokoch,“ vysvetlil šéfdramaturg DAB-u Svetozár Sprušanský.

Shakespeare je stále hit
„Predovšetkým chceme dať príležitosť hercom, divákom zas možnosť pozrieť si dramatickú tvorbu iných štátov. Nosným pilierom sezóny bude Shakespeare, ktorý je stálica a vždy pritiahne divákov – a jeho komédia Ako sa vám páči v réžii Romana Poláka,“ charakterizoval sezónu šéf činohry Štátneho divadla v Košiciach Jozef Úradník. Zo zahraničných autorov uvedie košické divadlo Stasiukovo Čakanie na Turka a hru nemeckej dramatičky Dey Loher Modrofúz nádej žien.

Najobľúbenejšia Shakespearova komédia o stretnutí zaľúbených ochotníkov so skupinou víl a škriatkov Sen noci svätojánskej bude ťahákom prešovského DJZ.

Shakespearovu drámu Coriolanus, označovanú za jednu z najlepších politických hier vôbec, uvedie SND. Inscenáciu pripraví na apríl slovinský režisér Diego de Brea. Sezónu otvorí odložená premiéra Goetheho Fausta I, II. Veľkú drámu odvekého sporu Boha a diabla režijne naštudoval Martin Čičvák.

V kolekcii deviatich inscenácií, ktoré odpremiéruje Činohra SND v nastupujúcej sezóne, je aj Beckettov Koniec hry, Čechovova dráma Ivanov či Quilterova komédia Je úžasná!. Riaditeľ Činohry SND Vladimír Strnisko sa predstaví ako režisér klasickej Kleistovej komédie Rozbitý džbán, ktorej premiéra je naplánovaná na začiatok februára.

Americkí dramatici dobývajú slovenské javiská
Za hru August v Oklahome získal Tracy Letts pred dvoma rokmi Pulitzerovu cenu. Po chicagskej premiére dobyla komorná dráma o nefungujúcich vzťahoch v rodine celý svet. „Ešte presne nevieme, ako budeme volať Lettsovu hru, lebo jej názov je nepreložiteľný. Zatiaľ ju uvádzame ako August v Oklahome. Jej príbeh sa odohráva tam, kde ,zdochol pes' a je veľmi horúco,“ povedal dramaturg martinského SKD Róbert Mankovecký. Premiéru plánujú na začiatok februára. O štyri mesiace neskôr uvedie premiéru Lettsovej hry August v Oklahome aj SND.

Lákadlom pre slovenských divadelníkov sú aj hry významného amerického dramatika Tennesseho Williamsa. V polovičke februára uvedie SND jeho drámu Električka zvaná túžba. O dva mesiace neskôr bude mať premiéru Williamsov Sklenený zverinec v nitrianskom DAB-e.

„Súčasná realita je veľmi blízka prostrediu a situácii, v ktorej Williams písal túto hru. Vtedy bola hospodárska kríza, dnes je finančná kríza. Problémy sociálnej neistoty, hľadania seba samého v rozkolísanom svete, ktoré riešia hrdinovia Skleneného zverinca, sú veľmi blízke aj súčasníkom. Hra je veľmi živá a ponúka skvelé herecké možnosti štyrom protagonistom nášho divadla,“ vysvetlil šéfdramaturg nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Svetozár Sprušanský.

Program premiér, ktoré pripravujú slovenské divadlá na sezónu 2010/2011, je pestrý. Čas ukáže, či dokážu divadelníci zaujať a pritiahnuť aj divákov.

debata chyba