Košická Figarova svadba bude klasická

Komická opera Figarova svadba, v ktorej sa hrá o lásku i česť, vstupuje na dosky košickej opery. Jedno z najhranejších i najvydarenejších diel svetovej opernej literatúry, ktoré skomponoval geniálny Wolfgang Amadeus Mozart, uvedie Štátne divadlo Košice premiérovo v piatok a v nedeľu.

07.10.2010 06:00
Figarova svadba Foto:
Figarova svadba
debata

„Opera sa po náročných a vážnych tituloch z minulej sezóny navráti k titulu, ktorý patrí k tým známejším a má aj komický nádych,“ povedal riaditeľ divadla Peter Himič.

Predstavenie, v ktorom sa odzrkadľuje doba druhej polovice 18. storočia, keď sa pozícií aristokratov začali ujímať mešťania, sa na košickú scénu dostane v klasickej réžii. „Mám rád tú dobu, to obliekanie. Sú to roztomilé kostýmy,“ priblížil režisér Gustáv Herényi svoju koncepciu.

Operu v štyroch dejstvách hudobne naštudoval nový šéf košickej opery a jej šéfdirigent Paolo Gatto. „Je to pre mňa perfektná opera. Je v nej všetko – dráma i komédia. Som rád, že sme sa s režisérom zhodli na tom, že predstavenie urobíme klasicky. Dnes je to už skôr výnimka,“ dodal Gatto.

debata chyba