Metropolitná opera spieva aj na Slovensku

Jedna z najprestížnejších svetových scén - Metropolitná opera - je teraz na dosah aj slovenským operným nadšencom. V bratislavskom Divadle Aréna sa od soboty začína cyklus priamych prenosov zo slávnej newyorskej opery.

08.10.2010 06:00
Aida v Metropolitnej opere Foto:
Ilustračné foto
debata

Prvým predstavením bude nová inscenácia Metropolitnej opery, v ktorej sa spojili výnimoční umelci, aby prevratne naštudovali veľkolepú operu Richarda Wagnera Prsteň Nibelungov. Operná tetralógia sa začne Rýnskym zlatom. „Prsteň Nibelungov nie je len príbeh alebo séria niekoľkých opier, je to ucelené univerzum,“ povedal režisér Robert Lepage, ktorý pri spracovaní divadelnej odysey použil aj najmodernejšie technológie. A tie vytvoria na scéne jedinečné efekty. Dirigentskej taktovky sa ujme hudobný riaditeľ newyorskej opery James Levine. A na čelo speváckeho obsadenia sa postaví waleský basbarytón Bryn Terfel.

Priame prenosy z Metropolitnej opery sa vysielajú v 850 sálach vo vyše 40 krajinách. Exkluzívnu licenciu získalo ako prvé Slovensku Divadlo Aréna v uplynulej sezóne. Tento rok vďaka nej uvedie tucet predstavení. Medzi nimi aj slávne opery ako Don Carlo, Boris Godunov, Trubadúr či Valkýra. V priamom prenose predvedú svoje výkony aj hviezdy ako Anna Netrebko, Marina Poplavskaya, Roberto Alagna, Marcello Giordani, Joseph Calleja, Renée Fleming či Dmitri Hvorostovsky. Aj v tejto sezóne sa objaví slovenský bas Štefan Kocán vo Verdiho Trubadúrovi.

debata chyba