69 vecí lepších než sex

Čo s manželským stereotypom? Čo s neverou? Čo s depresiami? Aj rady, čo s týmito i ďalšími problémami, prináša hra Evy Borušovičovej 69 vecí lepších než sex. Svetovú premiéru bude mať na budúcu sobotu a nedeľu na javisku Štúdia L+S v Bratislave.

05.04.2013 14:00
69 veci lepsich nez sex Foto:
Helena Krajčiová (Ona) a Marián Miezga (On) v inscenácii 69 vecí lepších než sex v Štúdiu L+S.
debata (6)

Pôvodná súčasná slovenská hra býva vzácnosťou. Ako prišla na svet? „Na začiatku bola iniciatíva Slovenského národného divadla. Projekt sa volal Dramatická kolekcia 2010, jedným z oslovených autorov som bola aj ja. Hra, ktorú som napísala, sa páčila, dokonca bola zaradená v dramaturgickom pláne, aj som ju mala režírovať,“ povedala Eva Borušovičová. „Prišlo však k zmene vedenia divadla, celý dramaturgický plán bol zrušený a v rámci veľkého zemetrasenia spadla zo stola aj moja hra. Niekoľko mesiacov som s ňou nemohla nič robiť, pretože ma blokovala zmluva. V okamihu, keď som s ňou mohla zaobchádzať, ponúkla som ju Štúdiu L+S a Milanovi Lasicovi sa páčila,“ pokračovala filmová režisérka, scenáristka a spisovateľka.

Hlavná hrdinka Borušovičovej trpkej komédie je novinárka, ktorá píše lifestylové články. Tým, že čitateľom prináša rôzne rady – 7 zásad pre život s pubertiakom, 8 rád na zvládnutie krízovej situácie – je nútená zamýšľať sa nad vecami, ktoré vidí okolo seba, aj tými, ktoré sama prežíva. „Chvíľami sa nimi snaží riadiť, chvíľami je jej inšpiráciou pre články život. Je to spojenie jej profesionálneho a súkromného života. A tiež zamyslenie nad tým, či je životná skúsenosť prenosná, alebo či je pre každého pravda to, k čomu sa dopracuje možno cez bolesť alebo životnú skúšku,“ spomenula Eva Borušovičová.

Upozorňuje, že 69 vecí lepších než sex nie je prvoplánová komédia. „Skôr spojenie humoru a snahy povedať niečo navyše,“ povedala autorka a režisérka v jednej osobe. Sex v názve má slúžiť ako divácky magnet? „Kedysi dávno som čítala v anglickej alebo americkej Vogue článok s podobným názvom. Mala som pocit, že je to ten typ názvu, aké bývajú v lifestylových časopisoch. A keďže ich svet, plný rád, je prítomný aj v mojej hre, v jej štruktúre, tak sa mi zdal veľmi príjemný,“ vysvetlila Eva Borušovičová a pokračovala:. „Mám rada zoznamy páči sa mi, treba kúpiť, treba zariadiť, tam by som ešte chcela ísť, takže tie zoznamy sú stále prítomné v hre aj v našom živote.“

Medzi prácou na filme a v divadle veľký rozdiel nevidí. „Pri filme je všetko presnejšie vypočítané, musí fungovať technika, musí byť pekné počasie. Je tam menej času ako v divadle, kde sa výsledok rodí inak a kde je väčší pokoj. Najťažším orieškom na rozlúsknutie bolo v prípade divadelnej réžie obsadenie. Skombinovať skupinu ľudí, aby každý zvlášť bol dobre obsadený a dobrý herec, ale aby aj vzájomne fungovali, aby ich energie nešli proti sebe. Nakoniec sa to podarilo,“ povedala režisérka a autorka hry 69 vecí lepších než sex Eva Borušovičová. Hlavnú postavu zverila Helene Krajčiovej, ďalej hrajú Marián Miezga, Zuzana Mauréry, Kristína Tóthová, Marián Mitaš a Thomas Puskailer.

„Zaujímavé je, že hru nenapísala pod pseudonymom. To znamená, že jej verí,“ dodal šéf bratislavského Štúdia L+S Milan Lasica.

6 debata chyba