Semafor v Bratislave predstavil svoju džezovú operetu

V bratislavskom Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v utorok a stredu vystúpilo legendárne divadlo Semafor. Publiku predviedlo celý arzenál spevu, tanca, humoru aj presne mierenej improvizácie v predstavení Mam'zelle Nitouche, s ktorým divadlo vystupuje už od minuloročnej jesene. V hlavných úlohách vystúpili stálice populárnej pražskej scény Jitka Molavcová, Jiří Suchý, Vanda Hauserová, Veronika Kubařová či Michal Stejskal.

18.02.2011 06:00
Jitka Molavcová a Jiří Suchý stvárnili komický... Foto:
Jitka Molavcová a Jiří Suchý stvárnili komický súrodenecký pár, konzervatívnu mníšku a rozmarného majora.
debata

Počestný organista Célestin z kláštorného penzionátu U Vlaštoviček má veľké tajomstvo. Každý deň keď skončí s výučbou chovankýň, stáva sa operetným skladateľom Floridorom, ktorý v neďalekom divadle slávi jeden úspech za druhým. Jeho múzou je miestna diva Corrina. Čo všetko sa stane, keď Célestina odhalí jeho najlepšia žiačka Denisa a ako to dopadne, keď sa sestra Karolína vyberie z kláštora v prestrojení do divadla, teda do „hniezda neresti“, ukázali Pražania Bratislavčanom hneď v dvoch predstaveniach.

Rozmarná opereta Mam'zelle Nitouche bola posledným dielom francúzskeho skladateľa, speváka a dirigenta Florimonda Hervého. Premiéru mala v roku 1883 v Paríži a od tej „semaforovskej“ mala samozrejme poriadne ďaleko. Jiří Suchý a spol. hru tak, ako pred ňou už mnohé iné, prispôsobili svojmu džezovému vkusu a dej posunuli do 20. rokov 20. storočia. Z operety sa tak stal veľký pestrofarebný kabaret.

Spoločné aj samostatné vstupy Jitky Molavcovej a Jiřího Suchého sa stali pravdepodobne najmilšími chvíľami vystúpenia. Obaja s veľkou ľahkosťou komunikujú s divákmi a neboja sa improvizovať. Duch jemnej improvizácie sa nesie celým dvojhodinovým predstavením Mam´zelle Nitouche. V množstve „nastavených“ tanečno-hudobných čísel práve tento faktor ľudskosti pôsobí na diváka najúprimnejšie a priateľsky. Humor Jiřího Suchého len málokedy vyvoláva nekontrolované salvy smiechu; je skrátka iného rodu. Tí, ktorí ho poznajú a majú ho radi, si však môžu byť istí jedným. Ten smiech, často možno len chápavý úsmev, im vydrží dlhšie, ako to dokáže väčšina prvoplánových atakov na bránicu. Tých je okolo nás dosť. Suchých nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba