Noví Dostojevského Karamazovovci v Činohre SND

Dramaturgická línia veľkých prozaických opusov inscenovaných na javisku Činohry Slovenského národného divadla (SND) pokračuje novým spracovaním Bratov Karamazovovcov. Jej premiéra je plánovaná na tento víkend, na 13. a 14. apríla o 18:00 v sídle národného divadla na Pribinovej ulici v Bratislave.

11.04.2013 05:00
Alexander Bárta
Jednu z hlavných postáv stvárni aj Alexander Bárta.
debata (3)

V dramatizácii románu Fiodora Michajloviča Dostojevského na scéne Činohry SND stvárni hlavnú úlohu Karamazova Dušan Jamrich a v úlohách súrodencov sa divákom predstavia Milan Ondrík, Tomáš Maštalír, Alexander Bárta a Ľuboš Kostelný. Režijne dielo spracoval šéf činohry Roman Polák. Diváci sa môžu tešiť aj na Zuzanu Fialovú, Táňu Pauhofovú, Janu Oľhovú, Jána Koleníka a ďalších.

Vo veľkom epickom príbehu Fiodor Michajlovič Dostojevskij rôznou optikou, skrz jednotlivé postavy, nazerá na morálne postoje a psychologické problémy človeka. Autor v ňom bilancuje vlastné životné názory sociálne, filozofické i duchovné, donekonečna sa pýta, či veriť, alebo nie. „Spletité mužsko-ženské variácie a premeny vzťahov nanovo vzbudzujú zvedavosť, čo sú a kam vedú vybičované vášne, aký zmysel má pokora či sebaobetovanie. Okolnosti fatálne spejú k otcovražde, cez ktorú sa odvíja priam kriminálne pátranie s dohrou na súde,“ priblížilo dielo SND.

Režisér predstavenia Roman Polák sa spolu s Danielom Majlingom podieľal aj na dramatizácii svetoznámeho Dostojevského románu. Dramaturgicky na inscenácii spolupracovali Darina Abrahámová a Daniel Majling. Scénu vytvoril Pavel Borák, kostýmy sú z dielne Petra Čaneckého, masky od Juraja Steinera a hudba od Lucie Chuťkovej. Na inscenácií pohybovo spolupracovala tanečníčka a choreografka Stanislava Vlčeková.

Ešte pred víkendovými premiérami je v piatok 12. apríla naplánovaná predpremiéra. Následne je titul túto sezónu na programe SND 19. a 30. apríla, 16. a 22. mája a 6. júna. Viac podrobností o programe SND možno nájsť na jeho webstránke – www.snd.sk.

3 debata chyba