Kubo sa vracia do Martina. S dušou na dlani

Premiéry sa zosypali ako na povel. Druhý aprílový víkend ponúka výdatnú porciu činohry od Košíc po hlavné mesto. To, že sa v divadlách skončilo ďalšie skúškové obdobie, hlási nielen Bratislava, kde v sobotu uvedie SND Beckettov Koniec hry a GUnaGU nového Klimáčka - Baletky, hackeri, homelesáci & manažéri. Živo a ambiciózne sa hlásia aj scény v Martine, Košiciach, Nitre a Trnave.

08.04.2011 16:00
Nadežda Jelušová ako Anička, Lucia Jašková ako... Foto:
Nadežda Jelušová ako Anička, Lucia Jašková ako Bečelová a Dano Heriban ako Kubo v inscenácii Hollého komédie Kubo v Slovenskom komornom divadle v Martine.
debata

Hollého Kubo patrí k najslávnejším inscenáciám martinského divadla. Jozefa Kronera katapultoval do Slovenského národného divadla. V pi­atok večer sa Kubo na javisko Slovenského komorného divadla v Martine vráti. V novom naštudovaní režiséra Doda Gombára pod názvom Kubo – remake.

„Rozhodli sme sa oživiť legendu – Kubo je značka, ktorá rezonovala. Pozreli sme sa na hru cez optiku súčasnosti,“ povedal režisér, ktorý sa do martinského divadla vracia ako domov. „Dnešná uniformita potláča osobnosť jednotlivca, nie je schopná nazerať na inakosť tolerantne. Aj keď tvrdí, že je otvorená a tolerantná…“ osvetlil Gombár svoje čítanie textu Jozefa Hollého. V jeho podaní sa skupina bývalých študentov hercov stretne na javisku, aby pripravila predstavenie. Nadväzuje tak na svoje predchádzajúce inscenácie Nový život, Psie srdce a Štúrovci.

„Celý svet je divadlo a muži a ženy, každý je v ňom hercom.“ Napísal William Shakespeare v komédii Ako sa vám páči. Príbeh z tajomného Ardenského lesa, v ktorom našli útočisko vyhnanci z kniežacieho dvora, nestarne. Iste aj preto, že ďaleko od civilizácie zahadzujú masky falše a pretvárky a v prezlečení si overujú silu lásky svojich vyvolených.

„Táto hra je o moci. Až potom o láske. Shakespeare je zaujímavý tým, že najprv vytvorí ilúziu, no hneď ju aj scudzí,“ povedal hosťujúci režisér Roman Polák, podľa ktorého robiť Shakespeara je vždy radosť. Činohra Štátneho divadla Košice uvedie slávnu komédiu v piatok 8. apríla.

V nitrianskom Divadle Andreja Bagara je v piatok na programe premiéra hry Sklenený zverinec slávneho amerického klasika modernej drámy 20. storočia Tennesse Williamsa. Rozohráva emóciami nabitý príbeh matky, túžiacej po tom, aby jej deti mali lepší život ako ona. Aby dosiahli všetko to, čo sa jej nepodarilo.

„Niekedy to robí neobratne, inokedy príliš násilne, niekedy je smiešna, inokedy dojímavá. Jej konanie ospravedlňuje obrovská túžba dosiahnuť pre deti šťastie, lásku a harmóniu. Nedarí sa jej to, ale toho sme svedkami aj v našich každodenných životoch,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský. Podľa neho ekonomická, hospodárska a najmä citová kríza spôsobili, že Williamsova hra je nesmierne aktuálna práve dnes.

„Nemuseli sme text aktualizovať. Len sme postavy posunuli viac k okraju spoločnosti. Už to nie je snaha vymaniť sa zo strednej vrstvy do vyššej triedy, ale skutočný zápas o prežitie. To je téma dňa – bezútešnosť zažívame alebo vidíme okolo seba každý deň,“ dodal Sprušanský.

Francúzska komédia Prestupná stanica bude mať premiéru zajtra v trnavskom Divadle Jána Palárika. Labichov text z polovice 19. storočia podľa režiséra Ľubomíra Vajdičku prekvapuje aktuálnosťou. Zosmiešňuje úpadok mravov, márnivosť, zlomyseľnosť, materiálne i telesné chúťky v brilantne vystavaných burleskných situáciách.

debata chyba